Letartóztathatják az izraeli védelmi minisztert

2009.09.29. 18:10 salamonmandy

 

Egy palesztin családokat képviselő ügyvéd Londonban keresetet nyújtott be Ehud Barak, izraeli védelmi miniszter ellen és arra kérte a londoni bíróságot, hogy adjon ki letartóztatási parancsot ellene – olvasható az ynetnews.com-on.
 
Izraeli hivatalos források nemrégiben aggodalmukat fejezték ki, hogy a közelmúltban közzétett ENSZ jelentés következményeképp keresetet nyújthatnak be magasrangú izraeli tisztségviselők ellen. Az ENSZ jelentés, mely Richard Goldstone, dél-afrikai bíró vezetésével készült, azzal vádolta meg a zsidó államot, hogy az év eleji gázai háborúban háborús bűnöket követett el.
 
Ehud Barak tegnap érkezett Nagy-Britanniába, ahol a mai napon a brit miniszterelnökkel, Gordon Brownnal, holnap pedig a külügyminiszterrel, David Milibanddal találkozik, hogy biztonsági és politikai ügyeket tárgyaljanak meg. Emellett, a tervek szerint Barak ma Brightonban tart beszédet a Munkáspárt éves konferenciáján.
 
Barakot hétfőn este figyelmeztették, hogy letartóztatási parancsot adhatnak ki ellene, de nem sikerült elhagynia Nagy-Britanniát, mielőtt a keresetet beadták volna.
 
Az izraeli kormány kapcsolatba lépett védelmi miniszterével és javasolta neki, hogy azonnal hagyja el az országot és utazzon Franciaországba, hogy elkerülje a jogi felelősségrevonást. Barak azonban úgy döntött, hogy nem változtat tervein és Londonban marad.
 
A kereset szerint – melyet Michel Massiah ügyvéd nyújtott be a palesztin családok nevében – Ehud Barak volt a védelmi minisztere az előző izraeli kormánynak is, mely a gázai hadműveletért felelős volt, így bűnös.
 
A brit bíróság hamarosan eldönti, hogy megtárgyalja-e a benyújtott keresetet.
 
A védelmi miniszter nem volt hajlandó kommentálni az eseményeket.
 
Forrás: ynetnews.com, Al-Jazeera
· 1 trackback Címkék: izrael nagy britannia palesztin háborús bűnök gáza övezet ehud barak

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr601416228

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.09.29. 19:34:00

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása