A palesztin fél miatt késik az ENSZ beszámolója az év eleji gázai háborúról

2009.10.02. 20:48 közelkelet

 

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának palesztin delegációja már nem törekszik arra, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) számára készítendő jelentésben Izraelt háborús bűnökkel vádolja – írja a New York Times.
 
            A riport finomhangolása az Egyesült Államok által kifejtett nagyfokú nyomás következtében történt. Az amerikaiak úgy interpretáltak a lépést, hogy a jelentés hátráltatná a közel-keleti béke kimozdítását a holtpontról.
 
            A jelentés – amelyet a nemzetközileg elismert jogász, Richard Goldstone által vezetett panel végezte – széleskörű bizonyítékokat talált arra nézve, hogy mind az izraeli, mind a palesztin fél követett el az év eleji gázai konfliktus során háborús bűnöket. A zsidó állam viszont azt állítja, hogy csupán a népét terrorizáló rakéták további kilövését akarta megakadályozni.
 
            A Goldstone-jelentés szeptemberi napvilágra kerülése óta az Egyesült Államok azt hangoztatja, hogy a Bizottságnak egyedül kell megbirkóznia az üggyel. Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök – egy a muszlim és arab országokat tömörítő blokk által jegyzett, péntekre várt határozat kapcsán – arra figyelmeztette a nemzetközi hatalmakat, hogy bárminemű olyan akció, amely megelőzné a jelentés megszületését, elutasítaná Izrael jogát az önvédelemre, és megtorpedózná a békekezdeményezéseket.
 
            Izrael bejelentette, hogy a gázai övezetből érkező panaszokból már százat kivizsgált, 23 pedig még mindig bírósági vizsgálat tárgya. A Goldstone-jelentésben felsorolt 36 eset harmadát a hadsereg vizsgálja.
 
            Az elmúlt napokban az izraeli kormány összehangolt diplomáciai erőfeszítést tett a határozat ellen, hogy a jelentést tovább küldjék. A palesztin fél pedig attól fél, hogy ha a jelentést az eredeti formájában küldenék tovább, amellyel az általános gyűlés vagy a BT foglalkozna, akkor azt az amerikaiak meg tudnák vétózni. A késleltetés viszont további időt adna mindkét fél számára, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a jelentéssel kapcsolatban – például hogy független vizsgálóbizottság fedhetné fel a felek által elkövetett háborús bűnöket.
 
Forrás: New York Times
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr581423764

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.02. 22:04:29

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása