Izraelben nem szeretik a keresztény-zsidókat?

 

Izrael egy ultra-ortodox csoportot használ arra, hogy ”lecsapjon” a Messiáshívő zsidókra és megakadályozzák őket abban, hogy a zsidó államban maradjanak – írja a The Times. A Messiáshívő zsidók Jézust Messiásként ismerik el.
                                                         
A Messiáshívő zsidókat azzal vádolják, hogy keresztény missziós tevékenységet folytatnak, ugyanakkor ők arról panaszkodnak, hogy az állam zaklatja és megfélemlíti őket.
 
A belügyminisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy egy Yad L’Achimnak nevezett, asszimiláció ellenes csoport működik együtt a minisztériummal. Céljuk, hogy a Messiáshívő zsidók ne élhessenek Izraelben. A Messiáshívő zsidók – másnéven „Zsidók Jézusért” – Izraelt tekintik spirituális otthonuknak.
 
„A Yad L’Achim köztudottan régóta együttműködik a minisztériummal. Különleges szerepük van abban, hogy a minisztérium hogyan dönt az állampolgárságról” – mondta el a tisztségviselő.
 
A zsidóknak automatikusan jár az izraeli letelepedéshez való jog. Az izraeli jog szerint bárki, akinek zsidó nagyszülei vannak, jogosult arra, hogy Izraelbe költözzön és állampolgárságot kapjon. A Yad L’Achim – mely ellenzi a zsidók és más hitűek közti bármilyen asszimilációt – elmondta, hogy a zsidó hívőket védelmezi a missziós tevékenységtől.
 
 
Hasonlóképpen ellenezte az Izraeli Legfelsőbb Bíróság is a keresztény zsidók Izraelben való letelepedését, amikor egy 1987-es végzésében, arról kellett döntenie, hogy "ki a zsidó". Három messianisztikus zsidó család izraeli állampolgárságot kért, a minden zsidóra érvényes visszatérési törvényre hivatkozva. A Legfelsőbb bíróság a Háláhát idézte, valamint a II. században bekövetkezett szakadást a palesztinai zsidók és keresztények között, és határozottan elutasította a családok igényét, azzal érvelve, hogy "egy másik valláshoz csatlakoztak", amikor megtértek Jézushoz. "A Jézus-hitűek kiléptek a mi népünkből, és többé nem térhetnek vissza" - írta indoklásában Menachem Elon főbíró.
 
Forrás: Szombat
 
A Haaretz, izraeli napilapban ma megjelenő cikk szerint több tucat olyan esetet ismernek, melyben Messiáshívő zsidókat zaklattak.
 
A Messiáshívő zsidók ügye kétségeket ébresztett néhány ultra-ortodox zsidóban, akik az előbbieket a zsidó identitás ellen irányuló veszélynek tartják.
 
„A Messiáshívő zsidóelnevezés hamis” – mondta Dov Lifschitz rabbi, a Yad L’Achim elnöke.
 
„Ilyen nem is létezik. Ezek az emberek száz százalékig keresztények...csak úgy akarják feltűntetni magukat, mintha a zsidó nép egy ága lennének, hogy itt maradhassanak és folytathassák missziós tevékenységüket annak érdekében, hogy minél több zsidót áttéríthessenek a kereszténységre.”
 
Az Egyesült Államok külügyminisztériuma azzal gyanúsította meg a Yad L’Achimot, hogy erőszakot alkalmaz azok ellen, akik zsidók megtérítésének céljával mennek Izraelbe. A Yad L’Achim ezzel szemben azzal gyanúsította az amerikai külügyminisztériumot, hogy az anélkül tette közzé a beszámolót, hogy előtte alaposan kivizsgálta volna az állításokat.
 
Érdekes cikk olvasható a Szombat, zsidó kulturális folyóirat honlapján a Messianisztikus zsidók közösségéről, Kipa a fejükön és Jézus az ajkukon... címmel. Ajánlom mindenkinek...

 

· 1 trackback Címkék: izrael zsidó keresztény yad lachim

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr341422752

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.02. 16:15:49

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

murcicomp 2009.10.03. 13:11:04

Ez azért elég sokat elmond a Közel-Kelet "első demokráciájáról"!

Nebameg 2009.10.05. 07:47:09

Nevetséges, h egy hamis világkép különböző ágai, mennyit bírnak problémázni azon, h ki van máshogyan tévedésben. Egyébként a vallási alapon "rasszisták" miben különböznek a hétköznapi társaiktól?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.05. 09:36:34

"Ezek az emberek száz százalékig keresztények"

Pontosan.
A keresztényeknek meg a pogányokat kell téríteniük, nem a zsidókat, mert a zsidók nem pogányok.

chana 2009.10.05. 13:55:49

@murcicomp: ezek az emberek nem zsidok, nem-zsido keresztenyek, akik illegalisan, lejart vizummal, havonta vagy kethetente par napra elhagyva Izraelt es "turistakent" ujra belepve elnek az orszagban, lehet hogy oenmaguk eloett szandekuk jo es szeretik Izraelt, de nincs szukseguenk teritesuekre itt

chana 2009.10.05. 14:00:33

@murcicomp: eleg sok kereszteny templom letezik es muekoedik Izraelben, eleg sok a kereszteny, foeleg oroszortodox az oroszorszagi bevandorlok csaladtagjai miatt (akik izraeli allampolgarok) es maronita kereszteny azaz arabok, akik szinten teljes jogu izraeli allampolgarok

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.05. 14:07:23

@chana:

Tök másról van szó.
Te kevered a zsidó (,mint a judaizmus - zsidó vallás - híve) és a zsidó (, mint izraeli állampolgár ?!) fogalmakat.

Itt az olyan zsidókról van szó, akik származásilag zsidók, családilag eredetileg a judaizmus hívei, de csatlakoztak egy vallási írányzathoz, amely szerint Jézus a Messiás. (Nem álnak be egyik klasszikus keresztény felekezetbe sem, a zsidó ünnepeket megtartják.)
Ők ezt a saját zsidóságuk kiteljesedéseként élik meg, a többi zsidó meg a zsidóságból való kilépésnek.

chana 2009.10.05. 15:18:57

@Jobb híján MDF-es: ismerem olyanokat is, akik zsidoszarmazasuak (pld. Bp-en) de itt Jaffon (Tel Aviv)tisztan nem zsidoszarmazasuak teritenek pld. a tengerparton

süti beállítások módosítása