Az izraeli börtönből kiszabadult nő embertelen bánásmódról számolt be

 

Fatima al-Zaq, a nemrégiben szabadon bocsátott palesztin fogoly az Al-Jazeerának adott interjút, amelyben letartóztatásáról, a börtönben eltöltött időről, a börtönben született gyermekéről és kiszabadulásáról beszélt.
 
Fatima kiszabadulása kapcsán elmondta, hogy a foglyok körében óriási volt az öröm a szabadon bocsátás miatt, ugyanakkor szomorúak voltak, amikor megtudták, hogy az izraeli börtönökben tartózkodó megközelítőleg 50 letartóztatottból csak húsz szabadulhat ki.
 
Fatimát és fiát, az egy éves és nyolc hónapos Júszefet – a világ legfiatalabb fogvatartottját – 18 másik, a Nyugati-Partról letartóztatott rabbal együtt engedték szabadon pénteken. Vasárnap pedig Fatima unokahúgát is elengedték a Hamasz és Izrael között kötött részleges megállapodás eredményeképpen, miután a Gilad Shalit, elrabolt izraeli katonáról készült videofelvétel eljutott az izraeli illetékesekhez.
 
A negyven éves nő az interjúban elmondta:
 
„Repülni tudtunk volna a boldogságtól, de bennünk maradt a szomorúság is a többi fogoly miatt, annak ellenére, hogy biztos vagyok benne, ha Isten is úgy akarja, a végső megállapodás után ők is kiszabadulnak.”
 
Fatima továbbá elmesélte, hogy a fogvatartásának időszakában minden erejét összeszedve, türelemmel és állhatatossággal viselte a megpróbáltatásokat és a nyomozás során az imádságban talált vígaszt.
 
„Amikor a vizsgálat után közölték velem, hogy terhes vagyok, összeroppantam lelkileg, mert nem lehettem otthonomban, valamint férjem és gyermekeim nem osztozhattak az örömömben” – mondta Fatima.
 
Ugyanakkor Fatima azt is elmondta, hogy terhességét Istentől származó próbatételként élte meg, hogy türelmet tanuljon. Az asszony arról is beszámolt, hogy izraeli fogvatartói megpróbálták megölni a magzatát, amikor olyan gyógyszereket adtak neki, melyekre nem volt szüksége és nem szedett soha sem, és amelyekről később kiderült, hogy vetélést idéznek elő.
 
A nő beszámolója szerint a szüléskor az orvosi személyzet rendkívül rosszul bánt vele és terroristaként kezelték. Fatima hozzátette, a börtönben a legnagyobb veszélyt az orvosi ellátás hiánya jelentette, hiszen több idősebb nő számos betegségben szenvedett és bár gyógyszerekre lett volna szükségük, csupán fájdalomcsillapítókat kaptak.
 
Fatima beszámolója szerint például egy negyven éves nő komoly szívbetegségben szenvedett, mégis fogva tartják, és nem kap orvosi ellátást az izraeliektől.
 
Gyermekéről, Júszefről elmondta, hogy nem csak számára volt óriási vígasz, hanem a többi fogvatartott nő számára is, hiszen ahányszor csak el akartak menekülni a kegyetlen valóságtól, a Júszeffel való játékban találtak megnyugvást.
 
Miután Fatima al-Zaq szabadon bocsátása után hazatért Bejt Haninba, tv-riporterek, újságírók és több ezer ember várt rá, hogy köszönetet mondjanak neki és gratuláljanak szerencsés hazatéréséhez.
 
Forrás: Al-Jazeera

 

 

· 1 trackback Címkék: izrael palesztin gilad shalit

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr321428986

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.05. 15:55:50

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2009.10.05. 17:32:52

érdekes, hogy a hölgy által elkövetett bűntettről semmit nem tudunk. terrorista is lehet. egyébként a rossz izraeli börtönviszonyokról csak az jut eszembe, hogy samir kuntar (az állat) lediplomázott és 30 kiló plusszal "szabadult". ennyit a rossz börtönviszonyokról. az meg, hogy mennyit ért egy kedves palesztin hölgy a gyógyszerekhez...

chana 2009.10.05. 18:12:50

igen emberseges banasmodban reszesult, megszuelte egeszseges gyermeket, vele is lehetett - gondozhatta, jol taplaltnak latszik es a kisgyermeke is - vajon oe milyen banasmodban reszesitette volna egy akar teljesen artatlanul fogsagbaesett zsido noet?!

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.05. 18:21:19

@chana: azért te sem cserélnél vele, asszem...
vajon azért nincs szó arról, hogy miért volt börtönben, mert "csak úgy" ?!

chana 2009.10.05. 20:23:05

@Mudzsahid Al-Madzsar: csak ugy nem szoktak senkitsem bortonbe zarni, ez tul sokba is kerulne, oengyilkos-gyilkos nem lehetett, de artatlan biztosan nem volt - talan majd ezt is kozlik, mit tett - bar ez nem jellemzo a mediara...

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.05. 20:37:50

@chana: hát persze, guantanamon is csak terroristák vannak/voltak...
"ártatlan biztosan nem volt"
nem vagy te kicsit túl naiv?

salamonmandy 2009.10.05. 21:32:26

@Lacapc:
"érdekes, hogy a hölgy által elkövetett bűntettről semmit nem tudunk. terrorista is lehet."

A pár nappal ezelőtti posztban, ami a fogolycserés tárgyalásokról szólt, a következő volt:"Egyik fogolynak sem volt közvetlen köze izraeli személyek meggyilkolásához." és ezt a Haaretz írta. Gondolom, h ha tényleg komoly bűncselekményt követett volna el a nő,nem őt engedték volna el.Izrael nem hülye, h gyilkosokat futni hagyjon...

wwan01 2009.10.06. 08:22:53

Javaslom a jobb ellátás és a kellemes millieu miatt a hamasz által működtetett börtönöket.
Amikor két fiatal izraeli katona áttévedt az általuk felügyelt területre, még aznap az ő börtönükbe kerültek, ahol a kellemes sokaság meglincselte őket, az összes hiradóban lehetett látni az örjöngő tömeget.
úgyhogy valóban helyes, hogy elengedték ezeket, nem kell pénzt költeni rájuk.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.06. 08:28:09

@wwan01: neked pedig a jó ellátás és kellemes milliő miatt javaslom a gázai-övezetet... élj ott egy hónapig, és ne vedd zokon az éhezést és a mindennapos terrorbombázást.
ja, és próbálj meg nem megbetegedni, mert gyógyszert se engednek be a cionnácik.
de ez psze nem börtön és főleg nem haláltábor...

Lacapc 2009.10.06. 09:24:39

@salamonmandy:
"Gondolom, h ha tényleg komoly bűncselekményt követett volna el a nő,nem őt engedték volna el.Izrael nem hülye, h gyilkosokat futni hagyjon."
ezt tényleg nem tudom, lehet, hogy így van. mindazáltal az általam említett Samir kuntar egy vakációzó izraeli apa-és kislánya meggyilkolásáért felelős. a legbrutálisabb módon hajtotta végre: kislány fejét sziklához satöbbi. és, mindannyian tudjuk, ezt a démont két koporsóért hagyta futni izrael. természetesen arab nemzeti hős lett belőle stb.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.06. 11:42:03

@Lacapc: Megpróbálok nem lesüllyedni a szintedre.
A gázai övezet több okból is nevezetes:
a világon: 1. a legsűrűbben lakott terület.
2. a legnagyobb koncentrációs tábor
Nem tudom, te egyébként miben hiszel (valszeg semmiben), de eszembe se jutna a hitedet ilyen módon "fikázni", mint te az enyémet, mivel primitív dolognak tartom. Próbálj meg kicsit tájékozódni, művelődni, utánanézni dolgoknak; ne csak a reklámokat-hazugságokat bámuld a villanypásztorban két maunikasó között.
A Hamasszal kapcsolatban: ha valaki a hazáját védi (vagy próbálja visszaszerezni a bitorlóktól), az olyan eszközökkel teszi, amilyen a kezébe akad (pl. nálunk 56-ban molotovkoktéllal a tankok ellen, vagy szerinted az is terrorizmus volt?!). Hidd el, ha a Hamasz is grátisz kapja a fegyvert-pénzt-egyebet, mint a bitorlók amerikából, polkorrektebb módszereket fog alkalmazni.

chana 2009.10.06. 14:14:47

@Mudzsahid Al-Madzsar: de hol vannak a segelyek? Mind elszedi a Hamasz maganak, hol van az a rengeteg penz, amit kapott mar Gaza, hol van a penz, amit Arafat kapott? A sajat nepet irtja a Hamasz.

chana 2009.10.06. 14:19:20

Izraeltol kapjatok a vizet, az energiat, mindent ingyen ill. cserebe a Kaszamokert, amit atloettek es az oengyilkos-gyilkosokert amik atjonnek.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.06. 19:12:24

@chana: "izrael" semmi olyat nem adhat a palesztínoknak, amit nem tőlük rabolt volna el. nézz már utána, mennyi támogatást kap "izrael" és mennyit a palesztínok. a terroristáknak is nézz már utána, vajh' kik követték el az első robbantásos merényleteket polgári célpontok ellen Palesztínában...

Nebameg 2009.10.07. 08:33:23

@chana: Erről a beszélgetésről óhatatlanul a Brian élete ugrik be. Csak most a palesztín fiatalok beszélgetnek Gázában: Mert mit kaptunk a zsidóktól?

chana 2009.10.07. 15:01:50

N em rabolt el semmit Izrael, az ENSZ adta ki az engedelyt allamalapitasra, visszatereshez az oesi foldre. Akkor Izrael terueleten alig toebb mint homok es tevek voltak - az oesi varosoktol eltekintve, amelyeket szinten nem az arabok epitettek.

J.Ildiko 2009.10.07. 16:23:17

Itt egy másik beszámoló az egyik elengedett lányról.

Baarah Malki 14 évesen konyhakéssel a hátizsákjában azzal a céllal indult útnak, hogy leszúrjon 1-2 izraeli katonát, majd lelövesse magát, mert bosszút akart állni, mivel bátyját (18) éves letartóztatták (az otthonukban, az éjszaka közepén). (Bizonyára jó okkal.) Két bátyja egyébként izraeli börtönben van.

Mivel akkor még csak 14 éves volt, 3,5 év helyett 11 hónapot kapott.

"Jalazon Refugee Camp, West Bank - Baraah Malki, one of 20 Palestinian prisoners Israel released in exchange for a video of captured soldier Gilad Shalit, can hardly believe that she's home.

Just as she could hardly believe what she'd done when she woke up in an Israeli prison cell on Nov. 29 last year.

The day before, she'd gone out in the morning on a pretense of leaving for school, but instead headed for an Israeli military checkpoint with a large kitchen knife stashed in her knapsack. She was planning to stab a soldier, but was spotted, she says. She dropped the knife and ran.

She was quickly arrested and later convicted of attempted murder. The sentence was 3.5 years, but because she was only 14, her sentence was reduced to 11 months.
....
More than a year ago, she recalls, the army came to their house here in the Jalazon Refugee Camp, north of Ramallah, in the middle of the night. The soldiers got the whole family up, and then she watched as they dealt roughly with her brother Mohammed, then 18, and ultimately arrested him.

"All of this made me feel that it's not worth living," she says, telling of her decision to go on what she envisioned as a suicide attack, expecting to be shot by the soldiers after she stabbed one or two of them. "I wanted to do something, anything, to get revenge."

csmonitor.com/2009/1002/p06s10-wome.html

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.07. 19:02:38

@chana: nézd már meg jobban azt az ensz-határozatot: 2 (kettő) államról volt szó, izraelről és Palesztínáról...

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.07. 19:05:25

@j. i: mansfeld péterről hallottál már? ő se volt nagykorú, amikor szembeszállt a megszállókkal. ajánlom figyelmedbe: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mansfeld_Péter

"sajnos" ez nem angol nyelvű...

Lacapc 2009.10.08. 09:06:11

és a kést nemcsak úgy mellékesen találták meg a hátizsákjában. a kezében volt: "She dropped the knife and ran."

chana 2009.10.08. 15:00:21

@Mudzsahid Al-Madzsar: persze, de arab allam nem jelentette be alakulasat 48-ban - akkor es most is nem Izrael mellett, hanem egyeduel, Izrael helyett szeretnenek az arabok allamot a volt brit mandatum terueleten.

Tilikov (törölt) 2009.10.08. 15:37:07

@chana: "akkor es most is nem Izrael mellett, hanem egyeduel, Izrael helyett szeretnenek az arabok allamot a volt brit mandatum terueleten."

Ha ránézel a térképre, hogy mi van most a volt brit mandátum területén, akkor mintha pont az ellenkezője látszódna, hogy tudniillik Izrael nem szeretne maga mellett egy másik államot. Legalábbis ez ma a helyzet.

chana 2009.10.08. 16:01:04

@Tilikov:hat, csodalkozol, nap mint nap atjoennek ezekboel az autonom terueletekrol, Gazabol, terroristak, atloenek raketakat, mindenfele propaganda van, tanitjak a gyerekeiket, hogy meg kell oelni minden zsidot, soet mashituet... mi lenne ha hivatalos allam lenne, nyilvan egy pillanatig sem elhetnenk bekeben, hanem minden fokozna - ezt mon djak, valljak nyilvanosan es hangosan is az arabok. Hat kivankozzuk arra??

Tilikov (törölt) 2009.10.08. 16:36:39

@chana: Ha lenne független Palesztina, az talán gondolna a saját érdekeire, és talán kompromisszumokra is hajlandó lenne ezek miatt. Így viszont csak egy megszállt terület van, aminek nem lehet más célja mint hogy harcoljon a megszállói ellen. Mivel el sem ismerik egymást, béke szóba sem jöhet. Lehet Izrael is jobban járna a két állam megoldással. Attól még háborúzhatna is velük.

chana 2009.10.08. 18:09:36

@Tilikov: Gaza sem gondol a sajat erdekeire, meg el is veszi a segelyszallitmanyok a Hamasz maganak es nem adja oda a nepnek...egyetlen erdeke, hogy ne letezzen zsido allam, zsido egyaltalan. Es itt is, most is a satoros uennep idejen zuditottak az Al Aksza feloel koeveket a bekesen imadkozo zsidokra a siratofalnal - nekuenk kellett a fiatalok reszere lezarni a templomhegyet emiatt - (mi meg meghagytuk nekik a Ramadan megtartasat)miert nem hagynak minket is a mi uennepeinket tartani - es ennek ellenere a vilag eloett ujra mi vagyunk a rosszak.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.08. 21:15:03

@chana: chana 2009.10.08. 15:00:21
@Mudzsahid Al-Madzsar: persze, de arab allam nem jelentette be alakulasat 48-ban - akkor es most is nem Izrael mellett, hanem egyeduel, Izrael helyett szeretnenek az arabok allamot a volt brit mandatum terueleten.

>kedves kicsi megszálló, 1947. az ensz határozat dátuma. a határozat meghatározta a határokat is.
magánvéleményem: Palesztínában redukálni kéne a lakossági arányokat az 1920-asra...
semmi keresnivalótok ott, lehet, hogy valamikor jártatok/éltetek arra, de most csak mások életét teszitek tönkre ott. menjetek amerikába, és akkor legalább nem kell átutalják nektek a támogatást; meg a fegyvereket se kell oly' messze szállítsák...

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.08. 21:18:58

@chana: chana 2009.10.08. 16:01:04
@Tilikov:hat, csodalkozol, nap mint nap atjoennek ezekboel az autonom terueletekrol, Gazabol, terroristak, atloenek raketakat, mindenfele propaganda van, tanitjak a gyerekeiket, hogy meg kell oelni minden zsidot, soet mashituet... mi lenne ha hivatalos allam lenne, nyilvan egy pillanatig sem elhetnenk bekeben, hanem minden fokozna - ezt mon djak, valljak nyilvanosan es hangosan is az arabok. Hat kivankozzuk arra??

> Takarodjatok inkább, onnan, ami nem a tietek... Palesztínából is, meg innen is... mert előbb-utóbb, itt is találkoztok terroristákkal > utalás Simon Peresz nyilatkozatára: felvásároljuk Magyarországot, stb....

chana 2009.10.09. 15:04:36

Mudzsahid Al-Madzsar velemenye nem egyeni, a Hamasz, a palesztinok velemenye hogy fel kell szamolni Izraelt, minden zsidot, szerinte - szerintuek a zsidoknak sehol nincs helye a Foeldoen

chana 2009.10.09. 15:08:44

@Mudzsahid Al-Madzsar: akkor kapnatok vissza az angolokat meg a nemeteket is!

J.Ildiko 2009.10.09. 17:50:17

@salamonmandy:

""érdekes, hogy a hölgy által elkövetett bűntettről semmit nem tudunk. terrorista is lehet."

A pár nappal ezelőtti posztban, ami a fogolycserés tárgyalásokról szólt, a következő volt:"Egyik fogolynak sem volt közvetlen köze izraeli személyek meggyilkolásához." és ezt a Haaretz írta. Gondolom, h ha tényleg komoly bűncselekményt követett volna el a nő,nem őt engedték volna el.Izrael nem hülye, h gyilkosokat futni hagyjon... ""

A Haaretz tehát nem megbízható. Nem igaz, hogy egyik fogolynak se volt köze izraeli személyek meggyilkolásához. Gyanús is volt ez a szöveg... Hiszen a legfiatalabb is éppenséggel ilyen feltett szándékról számolt be. Nem baracklopásért ültek az érintettek nyilván. Az, hogy nem lett baj, köszönhető a "jó szerncsének", hogy éles szemű katonák időben kiszúrták a rosszakarót. Hála Istennek.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.09. 17:56:29

@chana: Az angoloknak-németeknek (sőt, kiegészítem: a törököknek) úgyanúgy semmi keresnivalója Palesztínában.
A véleményem magánvélemény, arról nem tehetek, ha megegyezik valamely szervezetével - ez még nem jelenti azt, hogy netán az adott szervezet tagja/követője lennék.
Ne adj olyan szavakat a számba, amelyeket nem mondtam; akár hiszed, akár nem: nem vagyok antiszemita :) > nem a zsidókkal van bajom, hanem a cionistákkal.
"Izrael"-lel kapcsolatban pedig megegyezik a véleményem a hászidokéval.
(Csak most ki ne találd, zűsze, tájere chana, hogy zsidó vagyok.)

süti beállítások módosítása