Az Egyesült Államok újabb áldozata Pakisztán lesz?

2009.10.11. 18:03 salamonmandy
Stanley McChrystal tábornok kérése, hogy még több katonát küldjenek Afganisztánba azt az érzést keltheti az emberekben, hogy Amerika megbukott Afganisztánban – írja a Newsweek újságírója, de azonnal megkérdőjelezi, hogy valóban így van-e.
 
Az Egyesült Államoknak egykor egy nagy célja volt, méghozzá, hogy az al-Kaidát meggátolja az újjászerveződésben, kiképzésben és nagyobb terrorista cselekmények megtervezésében. Ez a küldetés nagyrészt sikeresnek bizonyult az elmúlt nyolc esztendőben. Az al-Kaida szétbomlott, tagjai elmenekültek és képtelen olyan támadásokat kivitelezni, amilyeneket az 1990-es években megtervezett és irányított. A terrorszervezet húsz legfontosabb vezetőjéből tizennégyet megöltek, pénzforrásai elapadnak. Mindez nem véletlen, hanem a régióban lévő amerikai jelenlét és a hálózat teljes felszámolására irányuló erőfeszítések eredménye.
 
Az afganisztáni biztonsági helyzet azonban jelentősen romlott és - habár az semmiben sem hasonlítható a 2006-os iraki biztonsági helyzethez - az ország bizonyos részeit még mindig a Tálibok tartják ellenőrzésük alatt, más területek pedig a ”senkiföldjéhez” hasonlítanak.
 
És hogy miért romlott a biztonsági helyzet? Nagyrészt mert Hamid Karzai kormánya nem túl hatékony, korrupt és rengeteg pastut idegenített el, akik aztán átpártoltak a Tálibokhoz. Nem világos, hogy ezt a problémát meg lehet-e oldani erővel, még ha egy igen okos felkelésellenes stratégiát alkalmaznak is. Valójában pedig, ha több katonát küldenek a jelenlegi körülmények közé, az kormányellenes, vagy nacionalista reakcióval végződhet.
 
Fontos lehet arra is emlékezni, hogy az iraki hadművelet nélkülözhetetlen és tartós eleme nem a katonák számának növelése volt, hanem az, hogy a szunnita törzseket meggyőzték arról, adják támogatásukat biztonságért, pénzért és pozícióért cserébe. Az amerikai katonák jelenleg egyre fogyatkoznak – de kisebb incidensektől eltekintve – a szunniták nem kezdtek újabb harcokba, mert Nuri al-Maliki, miniszterelnök mindent megtesz a támogatásukért.
 
Az Egyesült Államoknak és az afgán kormánynak sokkal nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie, hogy a pastu törzseket maguk mellé állítsák a legradikálisabb Tálib csoportok mellől.
 
Amikor végiggondoljuk az afganisztáni stratégiánkat, ne felejtkezzünk meg arról, hogy ott lényegében nincs is jelen az al-Kaida – írja az újságíró. Magasrangú katonai tisztségviselők nemrégiben ismerték csal el azt, amit az amerikai hírszerzés és független megfigyelők már régóta mondogattak: az al-Kaida, csakúgy, mint a keményvonalas afganisztáni tálibok vezetősége is Pakisztánban van.
 
Minden nyugati célpont ellen irányuló támadás, mely az elmúlt nyolc évben a régióból indult ki, nem Afganisztánból, hanem Pakisztánból jött. Még a legutóbbi, az Egyesült Államok ellen tervezett terrorakció is Pakisztánból indult ki. Ennek ellenére az Egyesült Államok költségvetéséből csak nagyon kevés pénzt áldoz a pakisztáni helyzet kezelésére. 
 
Kevés bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a pakisztáni tábornokok igazán elfogadták volna, hogy az országukban jelenlévő minden dzsihádistával le kell számolniuk és nem csak azokkal, akik a pakisztáni államot fenyegetik. De az elmúlt évben az azt megelőzőhöz képest egyre együttműködőbbek és aktívabbak lettek. Egy polgári kormány, változás az általános hozzáállásban és a fokozott amerikai segítség mind hozzájárultak egy hatékonyabb amerikai-pakisztáni kapcsolat kialakulásához.
 
Nagyobb energia, több figyelem és forrás még ennél is nagyobb eredményhez vezethetne.
 
Forrás: Newsweek

 

 

 

Címkék: irak pakisztán afganisztán terrorizmus szunnita hamid karzai tálibok nuri al maliki

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr281443005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása