Nagy-Britannia megtiltotta a kereskedelmet két nagy iráni vállalattal

 

Nagy-Britannia azzal kíván nyomást gyakorolni Iránra annak atomfegyver-programja miatt, hogy megtiltotta a brit cégeknek egy kulcsfontosságú iráni bankkal, a Bank Mellattal és egy állami tulajdonú hajótársasággal való kereskedést.
 
Sarah McCarthy-Fry, a brit kormány nevében elmondta, hogy a lépésre azért volt szükség, mert a Bank Mellat érintve volt az Irán nukleáris és ballisztikus rakéta programjának finanszírozásához köthető tranzakciókban.
 
A hajózási társaság, az Islamic Republic of Iran Shipping Lines árucikkeket szállított mind Irán ballisztikus rakéta gyártásához, mind pedig az ország atomprogramjához.
 
McCarthy-Fry azt is elmondta, hogy a kormány tiltása értelmében a pénz –és hitelintézetek többé nem lesznek képesek új tranzakciókat lebonyolítani, vagy üzleti kapcsolatot létesíteni a szóban forgó iráni intézményekkel. A brit pénz –és hitelintézetek ezen kívül nem folytathatják majd a már meglévő tranzakcióikat és üzleti kapcsolataikat, hacsak nem kapnak rá engedélyt.
 
Bármely brit cég, mely nem tartja be a tilalmat, pénzbírsággal – vezetői pedig többéves börtönbüntetéssel – számolhatnak.
 
A Bank Mellat Irán egyik legnagyobb bankja, melyet 1980-ban a forradalom után államosítottak úgy, hogy tíz magánkézben lévő bankot kényszerítettek az összeolvadásra. Londoni fiókja Persia International Bank néven ismert.
 
A másik iráni cég, az Islamic Republic of Iran Shipping Lines tulajdonképpen az ország óceánjáró teherszállító flottája, mely 115 hajóval működik. Ez a vállalat is – csakúgy, mint a Bank Mellat – állami kézben van, de még a forradalom előtt, 1969-ben alapították Aria Shipping néven.
 
Az Egyesült Államok korábban már szankciókat vezetett be a Bank Mellat ellen és figyelmeztett arra, hogy senki se kereskedjen az iráni hajózási vállalattal.
 
Ali Akbar Javanfekr, Mahmud Ahmedinezsád iráni elnnök médiatanácsadója elmondta:
 
“A brit kormány új határozatát még meg kell vizsgálni, de múltbéli tapasztalat azt mutatja, hogy az Irán ellen alkalmazott bármilyen szankció a végén az iráni népnek kedvez.”
 
“Ha a brit kormány úgy döntött, hogy szankciókat vezet be Irán ellen, az azt mutatja, hogy Nagy-Britannia egyre távolabb kerül a jelenlegi világ realitásaitól és ez a lépés nem fogja a brit nép érdekeit szolgálni” – tette hozzá Javanfekr.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr141446598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2009.10.13. 16:32:51

szerintem az igazán érdekes mai hír az, hogy Töröko. úgy látszik, ellenségességbe fordul Izraellel szemben. A NATO tag Törökország.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.13. 20:09:57

@Lacapc: Miért, "Izrael" NATO-tag talán? Netán a NATO-tag országoknak előírás a cionizmus/cionisták védelme? Mert akkor lépjünk ki...
Egyébként, ha jól emlékszem, egyedül a török elnök emelte fel a szavát európa környékéről a karácsonyi-újévi gázai mészárlás során (ami gondolom, ajándék volt cionéktól, gondolván a keresztény palesztinokra is).

süti beállítások módosítása