Egy török tévésorozat vérszomjas gyilkosokként ábrázolja az izraeli katonákat

Ahmet Davutoglu, török külügyminiszter pénteken elmondta, hogy nem fogják levenni műsorról azt a sokat vitatott török televízió-sorozatot, mely gyermekgyilkosokként ábrázolja az izraeli katonákat.
 
Az Ayrilik címet viselő tévédráma olyan képkockákat mutat, melyeken az izraeli katonáknak öltözött színészek palesztin gyermekeket gyilkolnak a Gáza-övezetben. Az egyik jelenetben például egy izraeli katona egy fegyvertelen kislányt lő meg hidegvérrel.
 
A sorozat egyébként egy olyan romantikus kapcsolatot mutat be, mely Izrael gázai háborúja során alakul ki a két főszereplő között.
 

 

Davotoglu az ügyben nem vállalta kormánya felelősségét és elmondta, az ügy kizárólag az állami kézben lévő Török Rádió és Televíziótársaság felelőssége, mely a sorozatot vetíti.
 
 
„Ez egy olyan dolog, melyet teljességgel az ő műsorszórási politikájának részeként kell értékelni. Törökországban nincs cenzúra”- mondta Davutoglu az újságíróknak Ankarában.
 
A török miniszterelnök-helyettes, Bulent Arinc pénteken elmondta, hogy országa mindig is szoros kapcsolatban áll Izraellel és ez így is fog maradni a jövőben is.
 
Egyébként Arinc látja el a Török Rádió -és Tévétársaság felügyeletét is, mely a sorozatot műsorra tűzte.
 
„Ha Izrael reagált a tévésorozat ellen, beszélni fogunk velük az ügyben. Ennek a televízió-sorozatnak nincsen semmiféle politikai célja.”
 
Arinc azt is elmondta, hogy a török kormány az Izrael és Törökország közti, az ügyben kialakult növekvő diplomáciai feszültség ellenére sem fogja beszűntetni a sorozat sugárzását.
 
„Nem gondolkodunk a tévésorozat beszűntetésén” - mondta a török miniszterelnök-helyettes. „A török kormány nem avatkozik bele egy tévésorozat ügyébe.”
 
Az izraeli külügyminisztérium a tévésorozat miatt csütörtökön kritizálta Izrael törökországi nagykövetét, Ceylan Ozent.
 
„Az effajta provokáció nagy valószínűséggel vezethet a Törökországba látogató zsidó és izraeli turisták fizikai bántalmazásához” - mondta Naor Gilon, az izraeli külügyminisztérium illetékese a török nagykövetnek.
 
Gilon hozzátette, hogy egy ilyen műsor, mely sztereotípiákat használ arra, hogy gyűlöletet keltsen, minden olyan embert érint, aki a különböző nemzetiségű és vallású emberek közti együttélésre törekszik.
 
Gilon azt is elmondta, hogy Izrael a lehető legnagyobb megdöbbenéssel nézi a műsort, kiváltképp annak a fényében, hogy az izraeli katonák – akiket a sorozat vérszomjas gyilkosokként ábrázol – voltak azok, akik az 1999-es földrengés idején segítséget nyújtottak Törökországnak.
 
Csütörtökön a műsor producere elmondta, hogy műsora nem az egész Izraeli Védelmi Erőket ábrázolja, hanem csak a katonák egy bizonyos csoportját, mely palesztinokat ölt meg.
 
Az izraeli rádiónak adott interjúban a producer hozzátette, ő és kollégái szeretik Izraelt és biztosak benne, hogy Izrael nem támogatja a palesztinok ellen elkövetett hasonló tetteket.
 
Avigdor Lieberman, izraeli külügyminiszter az üggyel kapcsolatban elmondta:
 
„Egy ilyen sorozat, melynek még a leghalványabb köze sincs a valósághoz és amely úgy ábrázolja az izraeli katonákat, mint ártatlan gyermekek gyilkosait, nem érdemes a levetítésre még ellenséges országok által sem, hát még egy olyan ország által, mely hibátlan diplomáciai kapcsolatokat ápol Izraellel"

 

 Forrás: Haaretz

 

· 1 trackback Címkék: török izrael hamasz törökország palesztin gáza övezet avigdor lieberman izraeli védelmi erők

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr331455952

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.17. 16:44:05

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.17. 18:34:27

Azok is; itt a címre utaltam.
Remélem, a TV2 vagy az RTL hamarosan műsorra tűzi nálunk is (elvégre ők profik a szappan-műfajban...).

qwertzu 2009.10.18. 10:21:46

A harcjelenet teljesen röhejes.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2009.10.18. 10:22:54

Fel van fújva. Izrael persze, hogy tiltakozik, mi is tiltakoznánk, ha mondjuk egy amerikai filmben negatívan tűntetnék fel a magyarokat. de fiktív sorozatról van szó, szóval hülyeség "diplomáciai" botrányt csinálni belőle.

16,7% 2009.10.18. 10:30:15

A valóság ennél sokkal durvább volt. Elég kevés ilyen gyalogsági akciót csináltak az izraeliek, sokkal inkább vadászgépekkel, helikopterekkel lőtték a védtelen embereket is. Köztük tiltott vegyi fegyverekkel, foszforbombákkal is. Több száz gyereket öltek meg tavaly decembertől egy hónap alatt. Már az ENSZ bizottsága is kimondta, hogy ez háborús bűncselekmény volt.

borigabi 2009.10.18. 11:34:39

Csak kérdezném - mikor volt téma, hogy az amerikai filmek többségében a terroristák arabok/szerbek/stb? Vagy nem is tiltakoztak? Vagy az ő tiltakozásuk nem ért meg egy cikket senki tollából?

kispista2 2009.10.18. 11:47:42

@borigabi: Mohamed prófétát bárhogy lehet gyalázni, az a szólásszabadság része. Ugyanúgy minden filmben az oroszok vagy kommunisták, vagy maffiózók.

Az esetből is látszik, hogy egyeseket mennyire zavar a sajtószabadság.

kispista2 2009.10.18. 11:49:11

Mit várnak el a zsidók? Hogy füttyszóra betiltanak műsorokat a tv-ben? És mindezt egy háborús bűnös miniszter parancsára?

Fleurs Du Mal 2009.10.18. 11:54:17

Azért még mindig jobb ez a reakció mint az amit egyes országok levágtak mikor Mohamedet gúnyolta egy dán lap.

Ja persze, nekik szabad...

Lacapc 2009.10.19. 09:38:42

nagy baromság ez a török sorozat is. az még csak hagyján, hogy annyira leegyszerűsítő és szentimantális, hogy már fáj (a jó: a terhes feleségét védelmező férj, a rossz: a brutális izraeli katona), de az igazság teljes torzítása: a hamas iskolákba, kórházba, mecsetekbe telepítette a fegyverraktárait, "ellenállását". Ja és ne feledjük, hosszú éveken át hány ezer rakétát is lőttek ki izraeli városokra?

Galak (törölt) 2009.10.21. 00:33:42

A Hamaszosok hogy vannak ábrázolva? Daliás vitézeknek, akik odaugranak a célkeresztbe vett palesztin gyermek elé és a testükkel védik őket?
Nem láttam egyébként.

Krisztiánkake 2009.10.22. 02:43:10

Izraelnek fáj az igazság. Szerencsére a török miniszterelnök nem olyan csúszó-mászó mint a mi Bajnai Gordonunk. Elfelejtik, hogy velünk ellentétben...Törökország nem csak egy gyarmatuk.

vomit 2010.05.31. 11:52:48

es lehet kurvara igaza van a tevesorozatnak

süti beállítások módosítása