Szaúdiak követték el a jemeni robbantásos merényletet

Jemeni források megerősítették, hogy a jemeni Védelmi Minisztérium elleni támadás kivitelezőinek nagy része szaúdi. A jemeni hatóságok bejelentették, hogy több támadó is életét veszítette, néhányukat pedig letartóztatták.

Az események után nem sokkal az iráni Külügyminisztérium szóvivőnője,  Marzieh Afkham terrorista támadásnak nevezte a több ember életét követelő jemeni incidenst és élesen elítélte azt. Afkham szerint az ilyen terrorista cselekményeknek az a célja, hogy megszüntessék a biztonságérzetet, politikai instabilitást eredményezzenek és kárt okozzanak egy országnak – adta hírül az IRNA perzsa nyelvű hírügynökség.

Az al-Jazeerának nyilatkozó források szerint a támadást 12 személy követte el, akiknek többsége szaúdi származású és akik akciójuk során két gépjárművet használtak.

Korábban a jemeni hatóságok bejelentették, hogy 4 támadót letartóztattak, 8 másik pedig meghalt.

A jemeni Védelmi Minisztérium eközben beszámolt róla, hogy teljes egészében visszaállította a rendet és a támadás ügyében folytatott nyomozásban amerikaiak is részt vesznek.

Az egyik áldozat hozzátartozója elmondta, vélhetően valaki a minisztériumból segíthetett a támadóknak.

A német Külügyminisztérium eközben több Jemenben, fejlesztési programokban dolgozó kormányalkalmazottját hazahívta, miután a véres akcióban két német állampolgár is életét vesztette.

A német Külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az események hatására Jemen veszélyességi szintjét felemelték a korábbiról, aminek következtében a fejlesztési programokban dolgozó németeknek a lehető legrövidebb idő alatt el kell hagyniuk az országot.

Ezen kívül a német külügyminisztérium elmondta: a jemeni fővárosban székelő német követség csak sürgős esetekben fog működni további utasításig. Mindezek ellenére a német kormány megerősítette, hogy a jemeniek számára folytatja segítségnyújtását a fejlesztések területén. 

Forrás: IRNA, al-Jazeera

Címkék: terrorista jemen robbantás Irán Németország Szaúd-Arábia

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr345679838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.12.08. 13:32:27

A térségben senki másnak nem fűződik annyi érdeke a káoszhoz, mint a szaúdi királyi családnak. No nem a vallási fanatizmusuk miatt, hanem mert ha a Nagy Testvér véletlenül kitalálná, hogy tulajdonképpen veszteséges neki ez az egész herce-hurca és tényleg elhúznak a térségből, akkor a szaúdi monarchiának jelen formájában öt perc alatt vége lenne, mint a botnak. Mindenki szegény Izraelt bántja, miközben szinte mindig a szaúdiak kavarják és cion bölcseinek nem nagyon van több dolga, minthogy röhög a markába és esetleg időnként beavatkozgat, ha nem a megfelelő irányba haladnak a dolgok.

süti beállítások módosítása