Izraeli miniszter: annektálják a ciszjordániai telepeket

2013.12.09. 23:04 salamonmandy

Az izraeli telepesek által lakott palesztin területek annektálását javasolta az izraeli gazdasági miniszter  a közszolgálati rádió vasárnapi műsorában – írta az al-Dzsazíra angol nyelvű honlapja.

Izrael gazdasági minisztere, Naftali Bennett vasárnap arra tett javaslatot, hogy Izrael annektálja  Ciszjordánia zsidók által lakott, katonai ellenőrzés alatt tartott részét. „Az izraeli szuverenitás  megvalósítását javaslom azon területek felett, ahol 400 ezer telepes és csupán 70 ezer arab él”  – fogalmazott Bennett. Ciszjordániában nagyjából 2,8 millióan laknak, ebből 2,4 millió palesztin,  körülbelül 400 ezer fő pedig izraeli telepes.  Bennett a Bájt Hajehudi (Zsidó Haza) nevű vallásos nacionalista párt vezetője. A haifai születésű  politikus részt vett a második libanoni háborúban, majd Benjamin Netanyahu izraeli kormányfő  kampányát segítette 2007-ben. 2011-ben társalapítója volt az Én Izraelem nevű, 94 ezer tagot  számláló parlamenten kívüli cionista mozgalomnak. 2012-ben ismét mozgalmat szervezett Yisraelim  (Izraeliek) néven, a vallási és nem vallási csoportok dialógusát elősegítendő.  Bennett befolyásos politikus: gazdasági miniszterként ő felügyeli az ipart, a kereskedelmet és a  munkaügyeket, Jeruzsálem és a diaszpóra ügyeit, de a külügyi és védelmi bizottságnak is tagja.

Az izraeli-arab konfliktusban kemény álláspontot képvisel, egyszer úgy fogalmazott, „mindent  megteszek, hogy a palesztinok ne kapjanak államot”. A palesztin területeket három részre osztaná  fel, a történelmi Júdeát és Szamáriát szerinte Izraelnek kellene annektálnia, a Gázai övezetet  Egyiptomnak, míg Ciszjordánia többi részét a palesztinoknak juttatná, szoros izraeli felügyelet  mellett.

A miniszter vasárnap viccnek nevezte az Izrael és a palesztin vezető, Mahmúd Abbász között amerikai közvetítéssel létrejött béketárgyalást, mondván, a Palesztin Nemzeti Hatóság hatalma nem terjed  ki a Hamász által uralt Gázai övezetre, s szerinte ez olyan, mintha egy olyan emberrel tárgyalnánk  autóvásárláskor, aki csak a felének a tulajdonosa. Csatlakozott hozzá Móse Jaalon védelmi miniszter  is, aki szombaton arról beszélt, hogy a palesztin oldalon jelenleg nincs partner a kétállamos  megoldásra.

forrás: Al-Jazeera

szerző

Címkék: izrael ciszjordánia

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr185683891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása