Merre tovább, Tunézia?

2013.12.17. 23:03 kozelkelet

tunisia.jpg

Tunézia "jól teljesít" - nyilatkozta Moncef Marzouki tunéziai elnök a BBC-nek, miközben a tüntetők az arab tavasz kirobbanásának harmadik évfordulójára emlékeztek.

Több száz ellenzéki aktivista gyűlt össze Szidi Bú Zidban, az egész Közel-Keleten végigsöprő forradalomhullám bölcsőjének tartott városban. A fejlődés elmaradása és a magas munkanélküliség ellen tiltakoztak - számolt be a BBC online hírszolgálata.

Marzouki ezt máshogy látja. "Természetesen ez siker" - fogalmazott az elnök, aki szerint csak össze kell hasonlítani Tunéziát a többi olyan országgal, ahol kitört a forradalom. "Nálunk nincs polgárháború, ragaszkodunk a demokráciához és biztosítjuk az alapjogokat" - tette hozzá. Marzouki azonban elismerte, hogy Tunéziában is vannak problémák, ilyen például a korrupció.

A kormánnyal szembeni elégedetlenség idén februárban tovább erősödött, miután meggyilkolták a baloldal egyik vezetőjét, Chokri Belaidot, majd júliusban Mohammed Brahmi ellenzéki politikust. Bár a kormányzó iszlamista en-Nahda elítélte a gyilkosságokat, a szekuláris ellenzék azért bírálta a rezsimet, mert nem tudta féken tartani a radikális iszlamistákat.

A kormány és az ellenzék októberben arról állapodott meg, hogy a jövő évi választásokig egy átmeneti szakértői kormány fogja irányítani Tunéziát. A hosszú tanácskozást követően december 14-én végül sikerült megválasztani a leköszönő kormány ipari miniszterét, Mehdi Dzsomaát az ügyvezető kabinet élére, akinek három hete lesz, hogy megalakítsa az új kormányt.

BBC

Címkék: forradalom tunézia tüntetések

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr605697271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása