Hamarosan véget ér a szíriai polgárháború?

2013.12.19. 22:00 kozelkelet

nusra.jpg

Közeleg a szíriai polgárháború vége, a lázadók pedig a kormánycsapatok fölé kerekedtek - mondta el az al-Dzsazírának adott exkluzív interjújában az al-Nuszra Front vezetője.

Élete első televíziós interjúját adta az al-Dzsazírának Abu Mohamed Dzsolani, a szíriai iszlamista szervezet, az al-Nuszra Front vezetője. Dzsolani ebben kizárta a Bassár el-Aszad szír elnökkel való béketárgyalás lehetőségét és felszólította az arab államokat: legyenek óvatosak a javuló iráni-amerikai kapcsolatokat illetően.

Az al-Kaidához kötődő, 2012 januárjában megalakult csoportot még abban az évben nyilvánította terrorszervezetté az USA és az ENSZ, majd idén Ausztrália és Nagy-Britannia; a nagyjából 7-15 ezer főt számláló csoport (a pontos számot az al-Nuszra titokban tartja) több terrortámadással hívta fel magára a figyelmet. A szunnita, szalafista mudzsáhidek alkotta szervezet Aszad elnök hatalmának megdöntéséért és egy a sarián alapuló törvénykezés létrehozásáért küzd.

Októberben olyan hírek láttak napvilágot, hogy megölték Dzsolanit Latakiában, de azt akkor a szervezet határozottan cáfolta. A mostani interjúban biztonsági megfontolásból Dzsolani a kamerának háttal ült, de róla amúgy is keveset lehet tudni; néhány éve csatlakozott a szélsőséges szervezethez, hogy az Irakban állomásozó amerikai erők ellen harcoljon.

Dzsolani leszögezte, hogy nem fogadják el a januárra tervezett, a szíriai polgárháború lezárását elősegíteni hivatott genfi nemzetközi konferencia eredményeit. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy Aszad bukása után Szíriát nem egyedül kívánják irányítani, muszlim tudósokkal és gondolkodókkal együtt alakítanák ki a sarián alapuló kormányzati formát.

Al-Jazeera

Címkék: szíria polgárháború terrorszervezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr335700121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása