Lemaradhat Irán a genfi csúcsról

2013.12.20. 21:59 kozelkelet

lakhdarbrahimi.jpg

A nemzetközi tárgyalópartnerek egyelőre nem tudtak megegyezni abban, hogy vajon meghívják-e Iránt a januári Genf-2 nevű, a szíriai polgárháború lezárását elősegíteni hivatott békekonferenciára - számolt be a BBC.

Lakhdar Brahimi, az ENSZ szíriai különmegbízottja pénteken újságírók előtt arról beszélt, az Egyesült Államok nincs meggyőződve afelől, hogy helyes lenne meghívni Irán képviselőit a január 22-i Szíria-csúcsra, amelyen a tervek szerint nagyjából 26 ország vehet részt.

A genfi konferencia összehívásának célja a humanitárius segély eljuttatásának biztosítása, a konfliktus lezárása és a politikai átmenet megtervezése - emlékeztetett a BBC online hírszolgálata. A konferenciát egyébként május óta próbálták összehozni, de a politikai és diplomáciai ellentétek miatt csak a múlt hónapban sikerült megállapodni a januári időpontban.

Brahimi a minap találkozott amerikai és orosz kollégáival, hogy együtt megvitassák a Genf-2 résztvevőinek végső listáját, azonban nem tudtak dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy Irán képviselői jelen legyenek-e a csúcson. "Az nem titok, hogy mi itt az ENSZ-ben üdvözölnénk Teherán részvételét, de amerikai partnereink erről nincsenek meggyőződve" - nyilatkozta a különmegbízott.

Washington nyíltan ellenzi Irán részvételét, mivel Teherán Basár el-Aszad szíriai elnök legfőbb támogatója. Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter november végén még arról beszélt, hogy Irán hajlandó elmenni a békekonferenciára, akár "előfeltételek nélkül".

BBC

Címkék: ensz irán szíria polgárháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr995702696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gorbacsov homlokán a májfolt 2013.12.21. 12:08:58

Valamiért nem tetszik a cím. Valami nem stimmel. Ízlelgettem a szót. Ha valaki önhibájából, önmaga miatt lekési a vonatot, akkor az lemarad. De itt, amikor a meghívás másokon múlik és mások nem hívják meg, én úgy érzem, hogy egy kicsit sántít az ige. Ide inkább a kihagyják, a kihagynák, esetleg a nem hívnák meg stimmelne.

süti beállítások módosítása