Sikeres volt az izraeli rakétapajzs tesztje

arrow.jpg

Izrael pénteken másodszor is sikeresen tesztelte az Arrow rendszeren alapuló ballisztikus rakétapajzsot - értesült a Reuters.

Az izraeli légvédelmi rendszer - ha teljesen elkészül - rövid hatótávolságú rakétákból és olyan műholdakból áll majd, amelyek a világűrben robbantják fel a rakétákat. Alsó szintje az ún. Vaskupola, amely radarral deríti fel a rakétákat, ez az 5 és 70 kilométer közti hatótávolságú lövedékeket semmisíti meg. Az izraeli három szintű rakétapajzs második eleme, a Nyíl rakéták arra szolgálnak, hogy nagy magasságban megsemmisítsék a zsidó állam felé tartó - valószínűleg iráni, szíriai és a libanoni Hezbollah által kilőtt - ballisztikus rakétákat.

Ennek továbbfejlesztése a Nyíl 3 (Hec 3) rakéták, amelyek műholdat állítanak a Föld körüli pályára, ahol azok - miután összeütköztek velük - felrobbantják a kilőtt rakétákat. Pénteken sikerült a másodikat is kilőni a Földközi-tenger felett - jelentette az izraeli védelmi minisztérium szóvivője. A Nyíl 2 egyébként már egy évtizede a rendszer része, s eddig 90 százalékos pontossággal működött. Izraeli tisztviselők szerint a Nyíl 3 valószínűleg jövőre lehet teljesen kész. A programot az Izraeli Űrkutatási Ügynökség irányítja, de részt vesz benne az amerikai Pentagon és a Boeing is; az USA és Izrael 1988 óta fejlesztik közösen a rendszert.

Reuters

Címkék: izrael irán hezbollah szíria légvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr445725091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zakk (törölt) 2014.01.03. 21:28:29

ez miért olyan fontos nekünk itt közép kelet Európában???
Kellene izgulnunk hogy becsapódik e valami?

ComLo 2014.01.03. 21:41:34

@Zakk: Szerinted a kozelkelet.blog.hu mivel foglalkozzon? Hogyan kell csipkét verni Taktaharkányban?

Zakk (törölt) 2014.01.03. 22:22:20

@ComLo: szerintem sok minden mással is lehet a közel-keleten foglalkozni a zsidókon kívül. Így értettem

Zakk (törölt) 2014.01.03. 22:23:06

momentán azzal is hogy mekkora pofátlanság a legújabb földcsere ajánlatuk :)

Zakk (törölt) 2014.01.03. 22:25:15

vagy Szíria, Egyiptom, Törökország, Libanon, Irán és a többi ország azon a környéken. Biztos akad téma máshol is vagy nem? Minket itt csak és kizárólag az izraeli rakétapajzs érdekelhet.

ComLo 2014.01.03. 22:26:09

@Zakk: egyrészt, nem, nem így értetted, mert oda írtad hogy "közép kelet Európában". Másrészt mivel a közel kelet egyik legmeghatározóbb állama és ez egy hír onnan, ezért miért kellett volna kihagyni? Mert a zsidó államról van benne szó, és te nem szereted a zsidókat? :-)

ComLo 2014.01.03. 22:30:15

@Zakk: és ha van másik ország, az az jelenti hogy Izraellel már nem is szabad foglalkozni mert te azt mondod?

Megnézted hogy ezen a blog-on foglalkoztak-e mással is, vagy csak egy random bejegyzésre, ideírtál valamit?

sanyix 2014.01.03. 22:34:08

ha kivédik az állítólagos rakétákat, akkor milyen ürüggyel fognak falazni, dózerolni, gyerekeket kilőni?

bgp 2014.01.03. 22:47:30

@sanyix: a gyerekek felrobbantják magukat, nem is nagyon kell rájuk lőni.

@Zakk: kérdezd meg az iráni haverjaid, hátha nekik ez fontos hír.

Gera 2014.01.03. 23:11:46

@sanyix: Ez nem a gagyi barkácsrakéták ellen van, hanem több száz km hatótávolságú nagy ballisztikus rakéták ellen.

sanyix 2014.01.03. 23:54:12

@bgp: gyerekek nem sűrűn... őket általában az izraeli légierő robbantja fel.

butyko 2014.01.04. 04:03:11

Eddig úgy tudtam,hogy az űrben tilos fegyvereket tartani. Aktív és passzív fegyvereket egyaránt. A kémműholdak nem fegyverek .Változik a világ...

baltazar72 2014.01.04. 07:44:12

Kurva cinikusan: Inkább ott teszteljék és finomítsák ezeket a fegyvereket, mint mondjuk itt a szomszédos országok felett, vagy felettünk. Az meg, hogy kinek van erre pénze, szellemi kapacitása más kérdés. Ne adja a Jóisten, hogy ezekre a cájgokra itt Káejrópában is szükség legyen! Mert a Nyugati Kalifátus megvalósításáért sokan dolgoznak.

baltazar72 2014.01.04. 07:50:32

Úgy is fel lehet fogni, hogy Izrael a fehér ember előretolt védelmi pontja az iszlám világhódításával szemben.
Az elmúlt évtizedek a keresztény/zsidó kultúra folyamatos tér, gazdasági és szellemi erő vesztését példázzák.

LallR 2014.01.04. 08:09:40

@baltazar72: érdekes felvetés és van benne logika

LallR 2014.01.04. 08:14:53

Számomra az az érdekes, hogy van egy fajta dipoláris önazonosság keresése Izraelnek! Ugyanis, attól függetlenűl, hogy hol is helyezkednek el (földrajzilag: közel kelet) erősen akarnak közelíteni az EU fele, sőt volt egy fajta csatlakozási tárgyalás szerűség is ha jól hallottam, ráadásul rendszeresen szerepelnek a BL, EL rendhagyó európai! futball tornákon. Akkor most milyen állam is? Mi is a cél?

Szolo 2014.01.04. 09:07:14

Ez semmivel sem több egy üres propagandanyilatkozatnál, ami akár az észak-koreai hírügynökségtől is jöhetett volna.
Még szép, hogy az izraeli tesztrakétát kilőtte az izraeli légvédelem. Tesztrakéta indítási ideje ismert volt, röppályája ismert volt, sok fejes előtt senki sem szeret felsülni.
Aki támadni akarja Izraelt, az nem fogja azt előre közölni az izraeli légvédelemmel. A védelmi rendszerek éles helyzetben esnek át a tűzkeresztségen, és az elmúlt évek tapasztalata alapján az izraeli légvédelem az Izraelre kilőtt rakéták 20-25%-át tudta csak megsemmisíteni. A támadó rakéták nagy része lakatlan területre hullott, így azoknál hivatkozhatnak akár még arra (a statisztikák kozmetikázása érdekében), hogy azokat takarékosságból nem is akarták kilőni, de a lakott területeken is becsapódtak rakéták, amiket viszont már ki kellett volna szedniük (ha ki tudták volna) a Vaskupola rakétáival.
Inkább ne is kelljen éles helyzetben kipróbálniuk a komolyabb rakétaelhárító rendszereiket, mert nem tűnnek túl acélosnak az eddig élesben tesztelt moduljaik...

Ay 2014.01.04. 09:14:07

@baltazar72: de úgyis felfogható, hogy az európai kultúrából száműzöttek büntetőtábora.

Azoknak a gyüjtőhelye, akiknek semmi keresnivalójuk Európában.

LallR 2014.01.04. 09:25:00

@Szolo: elég jól informált vagy a technikájukról

gzeevi 2014.01.04. 13:56:32

@Szolo: Elég hanyag, szándékosan (?) lekicsinylő megjegyzés... Egy ilyen rendszert muszáj először tesztrakétákkal kipróbálni, nincs mese! Annak röppályája ugyan ismert - de nem előre kiszámítva, hanem a kapcsolt radarrendszer reakciójával lőtték le. Ha a gyorsan kiszámított röppályák lakatlan területen érnek véget, akkor nem a statisztika szépítése miatt, hanem minden kilövésnél néhány tízezer dollár megspórlása miatt nem indul az ellenrakéta (majdnem 10 millió Ft darabonként). A lakott területre kilőtt rakéták között a leszedési arány eddig gyakorlatilag 80% fölött volt (nem 20-25%), ami nem rossz arány, de távolról sem elég. Az okokat minden esetben kutatják a javítás érdekében: eddig főleg technikai felsülést, ill. emberi hibákat találtak (a rendszer nem teljesen automata, azaz, nem ember nélkül működik), ill. néhányszor nem volt "felhúzva" (be kell élesíteni, és ez nem állandó az év minden percében). A jelenlegi teszt nem a Vaskupolára vonatkozott - két másik rendszer is épül, a várható rakéták hatótávolsága szerint.
Nem kívánom nektek...

gzeevi 2014.01.04. 14:02:32

@sanyix: Senki sem lő ki gyerekeket szórakozásból - ez csak a te fejedben született meg, az eredményes agymosás és az önállótlan gondolkozás szerelemgyerekeként. Ha állandóan önrobbantó vagy késes gyilkosok és rablók mászkálnának a házad körül, te is "falaznál". Vagy emberszeretetből betessékelnéd őket...?

gzeevi 2014.01.04. 14:12:24

@LallR: Tényleg van egy ilyen dipoláris keresés, már kb 80 éve ez az egyik vitatéma a társadalomban. A hovatartozás kérdése bonyolult - egyesek azt állítják (arabok is, zsidók is), hogy amíg nem símulunk bele a közel-keleti mentalitásba, addig idegen test leszünk itt. Mások azt, hogy az európai kultúrát, mentalitást KELL választanunk. Ennek egyik indoka, hogy a lakosság kb fele Európából származik, onnan hozta értékeit, szokásait, másrészt az európai kultúra egyik, talán legmeghatározóbb alapja erről a földről származik. A különböző európai sport- és egyéb szervezetekbeni tagság az 50-es - 60-as évekből származik (nem ebből a dilemmából!), amikor az ázsiai - arab és más - országok nem voltak hajlandók Izraelt tagnak bevenni, Európa szemében viszont még "hősök" voltunk, a kis Dávid Góliát ellen, sikknek számított önkéntesként kibucokba jönni, a bal- és jobboldal egyaránt ünnepelt. Akkor örömmel befogadtak - mára már kolonc vagyunk a nyakukon, bal és jobb szemmel egyaránt.

Gera 2014.01.04. 19:17:24

@Szolo: Ne haragudj, de ez egy marhaság. A tesztrakétát semmivel sem könnyebb leszednie a számítógépnek, mint egy idegen ország ballisztikus rakétáját. Most ennek a írásnak a kapcsán utánaolvasgattam kicsit az Arrownak és eléggé sikeresnek tekinthető ez a projekt, már elég sok jó eredménnyel zárult teszt volt. Élesben szerencsére eddig nem kellett kipróbálniuk, mert senki nem támadta meg Izraelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákkal.

Viszont amiket itt a műholdakról zagyválnak, az full hülyeségnek tűnik. Az Arrow 3 ugyanúgy földi indítású rakétákat használ, csak nagy magasságban és távolságban (az űrben...) semmisíti meg a célpontot.

süti beállítások módosítása