Ahmedinezsád szerint Irán nem fenyegetés, hanem „lehetőség” Obama számára

2009.09.23. 14:00 salamonmandy

 Mahmud Ahmedinezsád, iráni elnök kedden azt nyilatkozta, hogy országa nem fenyegetés az Egyesült Államok számára, ahogy azt Barack Obama elnök mondta, hanem „egy lehetőség” – olvasható a Haaretz.com-on.

Ahmedinezsád a The Associated Pressel készített riportban elmondta, hogy az atomügyek nyitott megvitatását várja az Egyesült Államokkal és öt másik hatalommal együtt tartandó találkozón.
 
Az iráni elnök egyértelműen kijelentette, hogy Irán nem óhajtja megtárgyalni a nemzetközi nyomást, melynek célja Irán atomprogramjának korlátozása és hozzátette, országa nem szándékozik nukleáris fegyvereket előállítani.
 
Az október 1-ei találkozó – melyen az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia vesznek majd részt – lesz az első ilyen találkozó, amióta Barack Obama elfoglalta posztját.
 
Ahmedinezsád elmondta, hogy Irán erőfeszítéseket tesz majd a nemzetközi nukleáris fegyverek leszereléséért és, hogy minden országnak – beleértve sajátját is – széleskörű lehetőségei legyenek az atomenergia békés célokra történő felhasználására.
 
Az iráni elnök nem volt azonban hajlandó egyértelmű véleményalkotásra Barack Obamával kapcsolatban. „Ez a kérdés az IQ-m vizsgálatára irányul?” – mondta válaszképp Ahmedinezsád.
 
Az iráni vezető mindemellett azt is elmondta, hogy Obamának nagy változtatásokat kell eszközölnie az Afganisztánnal, Irakkal és Közel-Kelettel kapcsolatos politikájában és ha ez megtörténik, Obama barátra fog lelni Iránban. „Remélem, hogy Obama úr a változás irányába indul el” – mondta Ahmedinezsád.
 
Az interjú során Ahmedinezsád keveset szólt a holokausztról, melyet korábban gyakran megkérdőjelezett.
 
Ahmedinezsád a korábbiaknál jóval békésebb hangnemben nyilatkozott és elmondta, hogy a történelmi adatok megvitatása nem érdekli.
 
Ehelyett, mondta Ahmedinezsád, a palesztinok ellen elkövetett bűnökre akar koncentrálni, hiszen ahogy Izrael állam megalakult, a palesztinok elveszítették földjüket. Az iráni elnök emellett a holokausztot kifogásnak nevezte a palesztinok elnyomására.
 
Forrás: Haaretz.com
Címkék: palesztin holocaust barack obama ahmedinedzsád

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr141401765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása