Közel-Kelet Blog

2009.02.28. 14:12 salamonmandy

Közel-Kelet Blog

Hírfigyelés,  lapszemle  a Közel-Kelet világából. 

 

A Közel - Kelet Blog bejegyzéseinek megjelenítésekor törekszik nem módosítani a külföldi hírügynökségek által, illetve a sajtóorgánumokban  eredetileg megjelenő információkat - csak oly módon hogy sok esetben rövid kivonatot ad -  a félrefordítás elkerülésével, de nem az információk teljes átvételével. A  felhasznált közlemények fordításának közlésekor a lapra - a blog csak online tartalmakat dolgoz fel- utaló egyértelmű hivatkozást minden esetben feltünteti.  A Közel-Kelet Blog  nem fűz kommentárt, nem mutat rá vélt vagy valós összefüggésekre, sem várható  következményekre, pusztán a megjelenő hírt közli magyar fordításban. Amennyiben elemzést közölt, azt minden esetben feltünteti, és saját szellemi termékének tekinti. Az elemzés során felhasznált híranyagot minden esetben forrással jelenítimeg.

A Közel-Kelet Blog Szerkesztői  a blog indításánál az az 1999. évi LXXVI. törvény; vagy más néven Szjt) 36. §-a (1) bekezdésének első mondatát tartották szem előtt:

"Tény- és híranyagot tartalmazó közlemények – a forrás megjelölésével – szabadon átvehetők"

Az említett idézet harmonizál a Berni Uniós Egyezmény ide vonatkozó bekezdésével:

"2.26. E rendelkezés értelme az, hogy az Egyezmény nem kívánja védeni a puszta híreket és különböző tényeket, miután azokban nem lelhetők fel azok a vonások, amelyek szükségesek lennének műként való elismerésükhöz. Másrészről azonban, a tudósítók és a hírekről beszámoló más újságírók által használt szavak, kifejezések védettek, amennyiben azok elegendő szellemi erőfeszítés eredményét hordozzák ahhoz, hogy irodalmi és művészeti művek létrejöttét meg lehessen állapítani."

A Közel-Kelet Blog szerkesztői maguk  számára is útmutatásnak veszik a  Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményének idevonatkozó iránymutatását: 

"Ennek a rendelkezésnek nyilvánvalóan nem az a jelentése, hogy bármely közlemény szabadon közzétehet ő , ami többek között tény- és híranyagot is tartalmaz, hanem az, hogy csak az a közlemény tehető közzé, amely nem áll másból, mint tény- és híranyagból, olyan módon, hogy nincsenek benne egyéni, eredeti elemek, s így nincs szó szerzői jogi védelemre jogosult műről."

A leírás során felhasználtuk a Szerzői Jogi Szakértő Testület (ügyszám: SzJSZT 25/2000) fent hivatkozott szakvéleményét.

 

Hirdetés

 

Hirdetés

 

Általunk szemlézett lapok:

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: blog közel kelet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr951217913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása