Szaúd-Arábia ellentétet szít siíták és szunniták között, állítják iráni egyetmisták

2009.10.21. 19:14 salamonmandy
Iráni egyetemisták a teheráni szaúdi nagykövetség előtt tüntetnek, hogy tiltakozásukat fejezzék ki Szaúd-Arábia ellen, mely – véleményük szerint – erősíti az iraki zavargásokat és szándékosan ellentétet szít siíták és muszlimok között.
 
A tüntetők élesen kritizálták Szaúd-Arábia palesztinokkal, Irakkal és a jemeni harcokkal kapcsolatos álláspontját. Az egyetemisták felszólították az iráni kormányt, hogy idén ne engedjék a zarándokokat Szaúd-Arábiába.
 
A robbantás, mely vasárnap történt egy a pakisztáni határhoz közeleső városban mintegy 42 ember életét követelte. Az áldozatok között volt az iráni Forradalmi Gárda 15 embere is.
 
A Biztonsági Tanács tegnap élesen elítélte a robbantást és hangsúlyozta, hogy minél előbb meg kell találnia terrorista cselekmények kitervelőit, anyagi támogatóit és kivitelezőit. A robbantást egyébként a Jund Allah, iráni szervezet vállalta magára.
 
Mindeközben az iráni külügyminiszter Pakisztánt és Nagy-Britanniát is azzal gyanúsította, hogy közük van a robbantásokhoz.
 
Az iráni nemzetbiztonsági miniszter megerősítette, hogy létezik kapcsolat a pakisztáni hírszerzés és a Jund Allah között és felszólította Iszlamabadot, hogy tisztázza az iráni csoporttal kapcsolatos álláspontját.
 
A Forradalmi Gárda vezetője tegnap azzal fenyegetőzött, hogy bosszútállnak a robbantás kivitelezőin és elmondta, küldöttség indul Pakisztánba, hogy kikérje a Jund Allah vezetőjét. A gárda vezetője mindemellett azzal vádolta a pakisztáni, amerikai és brit hírszerzést, hogy kapcsolatban állnak a szervezettel.
 
A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője sietve cáfolta az országát ért vádakat és elmondta, a robbantásokért felelős szervezet célja, hogy meggyengítse az iráni-pakisztáni kapcsolatokat. A külügyminisztérium szóvivője hozzátette, hogy a két ország közti kapcsolatok elég erősek ahhoz, hogy a terv megvalósulását megakadályozzák.
 
Az Iszlám Köztársaság mindeddig három ember letartóztatását jelentette be, akiket a robbantásban való részvétellel gyanúsít, de a három letartóztatott személyazonosságát eddig biztonsági okokra hivatkozva nem fedték fel. Az ügyben további letartóztatások várhatók.
 
A Jund Allah szunnita muszlim szervezet, melynek főhadiszállása a délkelet-iráni belusisztán tartományban van. A szervezet tagjai, elmondásuk szerint, Irán szunnita lakosságának jogaiért küzd. A szervezetet mind Pakisztán, mind pedig Irán terrorista szervezetként tartja számon.
 
A Jund Allah, melynek vezetője, 2003-ban támadásokat hajtott végre fontos iráni célpontok – köztük kormányalkalmazottak és a biztonsági erők emberei – ellen. Támadásaik természetesen civil életeket is követeltek.
 
A Jund Allah szerint az erőszak alkalmazása a beludzsisztáni emberek jogainak legális módja, mely képes lehet a figyelmet felhívni a beludzs nép szenvedéseire és a velük szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetésre.
 
Az iráni kormány a szervezet több tagját – köztük a jelenlegi vezető, Abdolmalek Rigi testvérét is - halálra ítélte már, de Rigit eddig még nem végezték ki. Májusban a szervezet több tagját is kivégezték egy zahedáni mecset elleni támadás miatt. Irán az Egyesült Államokat és más külföldi szervezeteket gyanúsít a Jund Allah támogatásával, de az USA tagadja a vádakat.
 
Habár a Jund Allahot többször vádolták már azzal is, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával és a Tálibokkal, a szunnita szervezet hevesen tagadta az effajta vádakat, csakúgy ahogy azt is, hogy bármilyen támogatást kapna akár Nagy-Britanniától, akár az USA-tól.
 

Elemzők szerint a Jund Allah kapcsolatban áll olyan drogcsempészekkel is, akik felfegyverzett konvojokkal kelnek át a határon, hogy drogot szállítsanak Nyugat-Európába.

Forrás: Al-Jazeera, BBC

 

Címkék: usa irán szaúd arábia pakisztán szunnita siíta jund allah beludzsisztán szisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr131466055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása