Egyiptomban leszámolnak a Muszlim Testvériséggel

2013.12.26. 01:21 salamonmandy

mansura2.jpg

Az egyiptomi kabinet szerdán terrorista szervezetté nyilvánította a Muszlim Testvériség elnevezésű szervezetet külföldön és belföldön egyaránt, mivel azzal gyanúsítják őket, hogy közük van a kedden, Manszúra városában elkövetett robbantáshoz, melyben 16-an veszítették életüket, mintegy 140-en pedig megsebesültek – olvasható az al-Dzsazíra honlapján.

Hosszam Isza miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a Muszlim Testvériség terrorista szervezetté való nyilvánítása magában hordozza, hogy ezentúl a törvényben előírt büntetésekkel sújtható mindenki, aki részt vesz a csoport tevékenységében, tüntetésein, illetve szóban, vagy írásban népszerűsíti a szervezetet, vagy akár anyagilag támogatja azt.

A törvény továbbá vonatkozik azokra is, akik csatlakoztak a Testvériséghez, vagy továbbra is a szervezet tagjai maradnak, ezen rendelet meghozatala után is.

Isza hozzátette, hogy Egyiptomot megrémítette az a szörnyű bűntett, melyet a Testvériség követett el a robbantással, melynek sok áldozata és sérültje lett, főleg a rendőrök közül.

A kormány döntése mindazok ellenére született meg, hogy a Sínai-félsziget északi részében működő Anszár Bejt al-Maqdisz nevezetű csoport már magára vállalta a robbantást, ahogy korábban már több támadást is. A legerőszakosabb támadásuk az a sikertelen merényletkísérlet volt, mely a belügyminiszter ellen irányult múlt szeptemberben.

Az Ahram Online egyiptomi lap értesülései szerint az al-Kaidához köthető csoport iszlamista fórumokon vállalta magára a támadást és így kommentálta a véres eseményeket: „Testvéreitek az Anszár Bejt al-Maqdiszban Isten kegyelmével képesek voltak támadást indítani a daqahlijai rendőrkapitányság ellen.” A bejelentést a korábbiakkal megegyező stílusban és formátumban tették és megjelent a korábban használt, függőleges helyzetben ábrázolt gépfegyver logó is. A bejelentés azt is hozzátette, hogy az öngyilkos merénylet végrehajtója egy bizonyos Abu Marjam.

A jelenlegi kormány több lépést is tett már a Testvériség ellen. Az egyik utolsó az volt, amikor a központi bank bejelentette, 1055 bankszámlát fagyaszt be, mivel azok vélhetően a Muszlim Testvériséghez köthetőek.

Ezenkívül a katonai puccs óta a hatóságok a szervezet több ezer tagját és vezetőjét tartóztatták le, több ezren pedig meghaltak, vagy megsérültek a tüntetők elleni erőszakos eseményekben.

Címkék: egyiptom katonai puccs al-Kaida Muszlim Testvériség Anszár Bejt al-Maqdisz

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr215709140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása