Amerika megkezdte átfogó katonai offenzíváját a tálibok ellen

2009.07.03. 00:54 salamonmandy

 

Az amerikai hadsereg szóvivője, Larry Nicholson elmondta, hogy megközelítőleg 4000 amerikai tengerészgyalogos és 650 afgán katona kezdte meg átfogó támadását a tálib harcosok ellen Helmand tartományban, melyet a tálibok fellegváraként tartanak számon.
Az offenzíva neve „kardcsapás” és Barack Obama amerikai elnök új katonai stratégiájának a része.


Az amerikai vezetők azt remélik, hogy a mindössze pár óra leforgása alatt végrehajtott gyors offenzívával megvalósítják azt, amit a NATO csapatai évek alatt sem tudtak.
Larry Nicholson elmondta, hogy a katonák megpróbálnak katonai bázisokat létrehozni és Helmandban maradni azzal a céllal, hogy hosszútávon javítsák a biztonságot a tartományban.
Csütörtökön az amerikai hadsereg bejelentette, hogy a hadművelet alatt egy katonájuk életét vesztette.
A tálibok szóvivője elmondta, hogy „fegyvereseik küzdöttek az idegen erőkkel, amennyire csak kitellt tőlük és nem voltak veszteségeik”. A szóvivő hozzátette, hogy „az amerikaiak a tálibok búvóhelyei helyett civil létesítményeket robbantottak fel.”
Amerikai források szerint az offenzíva a legnagyobb amerikai tengerészgyalogsági offenzíva lesz Vietnám óta.
Helmand tartomány Afganisztán déli részén található és innen kerül ki az ország ópiumtermésének legnagyobb része.
 

 

Forrás: aljazeera.net

Cikk itt található.

Címkék: afganisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr161223459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása