Lehet, hogy Izrael feloldja a Gáza-övezetet sújtó embargót

2009.07.04. 00:27 salamonmandy


 
Az izraeli Védelmi Minisztérium a Gáza-övezetet sújtó embargó részleges feloldását javasolta. A javaslat célja, hogy előrevigye a tárgyalásokat a hosszú ideje fogva tartott izraeli katona ügyében.
 
Gilad Shalit az izraeli védelmi erők katonája, akit a Hamas több, mint három éve tart fogva.
 
A Hamas igyekezett megegyezni Izraellel arról, hogy Shalitért cserébe engedjenek szabadon több száz, jelenleg izraeli börtönökben raboskodó palesztint.
 
Izrael 2007-ben sújtotta a Gáza-övezetet egy majdnem totális embargóval, miután a Hamas átvette az ellenőrzést a terület felett.
 
Az új terv szerint Izrael növelné a kávé, tea, hús -és haltermékek bevitelét a Gáza-övezetbe az augusztusban kezdődő muszlim szent hónap, a Ramadán előtt, hogy ezzel elősegítse Shalit szabadon bocsátását.
 
Izrael emellett újabb szállítmány üzemanyagot, ruházati cikkeket és baromfit küldene az övezetbe a program keretében.
 
A tervezetet a Védelmi Minisztérium alkalmazottai dolgozták ki és jelenleg a védelmi miniszter, Ehud Barak jóváhagyására vár.
 
A palesztin miniszterelnök, Ismail Haniyeh (Hamas) pénteken elmondta: „A palesztinoknak egyetlen, világos követelése van, mégpedig az, hogy az embargót oldják fel és nyissanak meg minden határátkelőt, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba a Gáza-övezetben.”
 
 A tervezet nem tartalmazza olyan anyagok bevitelét a Gáza-övezetbe, mint az acél és beton, amelyek - bár szükségesek lennének a háborúval súljtott övezet újjáépítéséhez - lehetőséget nyújtanának a Hamasnak, hogy katonai fejlesztéseket vigyenek véghez.
 
A Hamas és más csoportok az elmúlt években többezer rakétát lőttek ki az izraeli határon fekvő városokra.
 
A nemzetközi közösség - beleértve az Obama kormányt - nagy nyomást gyakorolt Izraelre, hogy feloldja az embargót, mely megbénította a Gáza-övezet gazdaságát. A Gáza-övezet nagyrészt a Gáza és Egyiptom között virágzó csempészkereskedelmnek köszönheti túlélését.
 
Forrás: Haaretz.com

Cikk itt.

Címkék: izrael gáza övezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr981225578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása