Amerika nem szólna bele, ha Izrael katonai lépéseket tenne Irán ellen

2009.07.06. 00:11 salamonmandy

Joe Biden amerikai alelnök vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az Obama kormány nem fog Izrael útjába állni, hogyha az úgy döntene, hogy katonai akcióba kezd az iráni nukleáris fenyegetés elhárítása érdekében.
 
Fehér Házi képviselők elmondták, hogy az alelnök megjegyzései csupán azt jelezték, hogy az Egyesült Államok tiszteletben tartja Izrael szuverenitását, nem pedig bármiféle változást az Obama kormány politikájában.
 
Biden az ABC riporterének, George Stephanopoulosnak elmondta, hogy Izraelnek joga van eldönteni, hogy milyen lépésekre szánja el magát az iráni nukleáris fenyegetés kapcsán, függetlenül attól, hogy az Obama kormány mit szándékozik tenni.
 
Amikor a riporter Bident arról kérdezte, hogy az Obama kormány megakadályozná-e az izraeli katonai akciót Irán ellen, Biden ezt mondta: „Izrael szuverén állam és el tudja dönteni, hogy mi az, ami érdekében áll.”
 
A riporter háromszor tette fel ezt a kérdést és Biden mindhárom alkalommal azt válaszolta, hogy Izraelnek jogában áll szabadon eldönteni, hogy mit tegyen.
 „Ha a Netanyahu kormány úgy dönt, hogy az eddigitől eltérő úton kíván járni, szuverén joga, hogy úgy tegyen. Ez nem a mi döntésünk.”
 
Tommy Vietor, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy Biden nyilatkozata nem jelent semmiféle változást az Egyesült Államok Izraellel és Iránnal kapcsolatos állásfoglalásában.
 
Az interjú alatt Biden utalt arra, hogy Obama elnök határozottabban szeretne fellépni Iránnal szemben, annak vitathaó nukleáris programja miatt.
 
Forrás: Haaretz.com
 

 

Címkék: usa izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr871228843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása