Az Al-Kaida másodvirágzása Jemenben

Jemen újra az Al-Kaida menedékévé válhat – állítja a Washington Institute for Near East Policy, amely felhívja a figyelmet, hogy ugyan a terroristacsoport tagjai az afganisztáni és pakisztáni hadszíntereken komoly veszteségeket szenvedtek, a jemeni és amerikai hatóságoknak az utóbbi öt évben tapasztalható csökkenő figyelme következtében válhatott az ország biztos búvóhellyé.
        Az Al-Kaida Jemenben 2003-ban már ezer sebből vérzett, a terrorizmus elleni háborút meghirdető amerikai adminisztrációnak pedig mint egy falat kenyér kellett a jemeni szervezet fejének likvidálása, azonban a CIA-akciót követően magas árat kellett fizetnie Ali Abdullah Salih jemeni elnöknek. A kezdeti sikerek elvakították Szanaát és Washingtont, ezért bilaterális kapcsolatukat is kezdték átértékelni, s egészen másra helyezték a hangsúlyt. Bush a demokratikus reformokat és az antikorrupciós kampányt tűzte zászlajára, Jemen pedig elsősorban a területi integritásért aggódott, ugyanakkor fejlődött például a turisztikai ipar.
       Egy 2006-os börtönlázadás alkalmával aztán kiszabadult az a két ember, Qasim al-Raymi és Nasir al-Wahayshi, akik újjászervezték az Al-Kaida jemeni ágát. Szakértők szerint a terroristaszervezetet azon jellegzetessége teszi vonzóvá, amely egyetlen jemeni csoportot vagy politikai pártot sem jellemez: felülemelkedik az osztályokon, törzseken és regionális identitásokon.
       2007 óta a csoport folyamatosan erősödik: mos már kéthavonta kiadvánnyal jelentkezik, külföldi turistákon üt rajta, s hajt végre öngyilkos merényleteket, két egykori guantanamoi fogoly vezetésével pedig egyesült az Al-Kaida jemeni és szaúd-arábiai ága is.  

       Az Al-Wahayshi-vezette mozgalom pedig a jól kiépített infrastruktúrának és hierarchiának köszönhetően az Arab-félszigeten kívül már Észak-Afrikában is tevékenykedik. A szerző arra a következtetésre jut, hogy a terroristacsoport egyik generációjának likvidálása nem szünteti meg teljesen a fenyegetést, ezért Washingtonnak újra a jemeni és szaúd-arábiai hatóságokkal kell együtt dolgozni a siker reményében – ez a harc azonban keményebb lesz.

Címkék: jemen

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr481249354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása