A sertésinfluenza Mekkában is fejfájást okoz

A sertésinfluenza miatt megszorításokat vezetnek be az idei mekkai zarándoklaton - írja az Al-Jazeera arab hírportál.
 
Arab egészségügyi miniszterek tegnap arról határoztak Kairóban, hogy a sertésinfluenzát előidéző H1N1 vírus terjedése miatt a 65 év felettiek, a 12 év alattiak, valamint a betegek nem vehetnek részt az idei zarándoklaton és az umrán (az év bármely szakaszában elvégezhető kis zarándoklat).
 
 
A zarándoklat, vagyis a haddzs, az iszlám öt pillére közül az ötödik, kiemelkedő jelentőségű a muszlimok számára. A zarándoklat rítusát Mohamed próféta, az iszlám vallás alapítója alkotta meg, és maga is elvégezte a zarándoklatot halála előtt.
A haddzs a muszlim holdnaptár 12. hónapjában a 8. és 10. nap között zajlik, ez a nyugati naptárban minden évben máskorra esik.
A
z Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója, Hussein Gezairi egy az újságíróknak tartott konferencián elmondta, hogy a korlátozás érinti a cukorbetegeket, máj –és vesebetegeket, a túlsúlyban és az anyagcserebetegségekben szenvedőket.
 
Gezairi hozzátette, hogy a döntést a helyzet alapos vizsgálata és a szaúd-arábiai egészségügyi miniszter véleményének értékelése után hozták meg.
 
Abdullah Al-Rabeeah, szaúdi egészségügyi miniszter elmondta, hogy az országba érkezők alacsonyabb száma semmilyen tekintetben sem lesz káros hatással Szaúd-Arábia gazdaságára.
 
Az egyiptomi egészségügyi miniszter ugyanakkor elmondta, hogy Egyiptomban és Szaúd-Arábiában egészségügyi központokat fognak felállítani, hogy a zarándokokat megvizsgálják és kiszűrjék azokat, akik nem felelnek meg a feltételeknek.
 
Egyiptom volt az utolsó ország, mely felhívta muszlim lakosainak figyelmét a zarándoklat veszélyére, miután egy Szaúd-Arábiából hazatérő egyiptomi nő a H1N1 vírus következtében meghalt - írja az Al-Jazeera. 
 
Egyiptomi tisztségviselők elmondták, hogy minden hazatérő zarándok karanténba fog kerülni.
 
A szaúdi egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy létrehoz egy olyan bizottságot, mely a vírus miatt felmerülő óvintézkedéseket a zarándoklat ideje alatt előkészíti.

Ennek ellenére Szaúd-Arábia muftija kifejezte abbéli félelmét, hogy
az influenzával kapcsolatban megjelenő hírek túlzóak és felesleges félelmet keltenek az emberekben.
 
Minden évben több, mint 160 országból körülbelül 3 millió muszlim zarándok kell útra a Szaúd-Arábia nyugati részén fekvő Mekkába. Ebben az évben a zarándoklat novemberre esik. Habár az umra az év folyamán bármikor elvégezhető, legtöbben mégis az augusztusban kezdődő szent hónap, a ramadán alatt végzik el.
 
 A Kába szentély
 
A Fekete Kő és a köré épült szentély és mecset az iszlám világ legszentebb helye.
Azoknak a muszlimoknak, akik részt akarnak venni a zarándoklaton, szigorú szabályoknak kell megfelelniük: ép elmével kell rendelkezniük, és bírniuk kell a fizikai megpróbáltatásokat. A zarándoklat előkészületei közé tartozik a rituális tisztaság, vagyis az "ihrám" állapotának elérése és a jámbor szándék ébresztése a lélekben.
A zarándokhónap 8. napján veszi kezdetét a voltaképpeni zarándoklat Mekkában. A rituális tisztálkodás után a zarándokok belépnek a szentélybe, ahol azonnal elvégzik a szertartás első részét: a Kábának, vagyis a Fekete Kőnek az óramutató járásával ellenkező irányban történő megkerülését (taváf), melyet összesen hétszer ismételnek meg.
 A Fekete Követ meteoritnak tartják, amiről a muszlimok azt vallják, hogy Ábrahám és fia, Iszmáel építette be a szentélybe.
Iránban az egészségügyi minisztérium többször is felszólította az időseket és gyermekeket, hogy ne utazzanak Szaúd-Arábia a zarándoklat miatt, mivel a H1N1 vírussal fertőzöttek száma az iszlám köztársaságban 16-ra emelkedett.
 
A levegőn keresztül terjedő H1N1 vírust már világszerte több tízezer ember esetében diagnosztizálták és az Egészségügyi Világszervezet szerint eddig több, mint 430 ember halálát okozta a vírus
 
Hussein Gezairi, az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatója szerint Szaúd-Arábia képes lesz megoldani a rá váró nehézségeket. Gezairi hozzátette, hogy az országnak már nagy tapasztalat van, hiszen minden évben 25-30 kolerás esetet regisztrálnak, mégsem volt még járvány.
 
Videó a mekkai zarándoklatról:

 

Forrás: Al-Jazeera

Felhasznált irodalom: Danielle Robinson: Az iszlám

Címkék: egyiptom szaúd arábia

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr111264022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilikov (törölt) 2009.07.24. 11:39:34

"A zarándoklat rítusát Mohamed próféta, az iszlám vallás alapítója alkotta meg, és maga is elvégezte a zarándoklatot halála előtt."

Ez így nem egészen igaz. Mekkában már jóval az iszlám előtt is zarándokhely volt a Kába. Mohamed a háború helyett inkább kiegyezett a bálványimádókkal és a Kába tiszteletét beépítette az iszlám hittételei közé. Mivel Mekka ekkoriban kereskedőváros volt, ez igencsak fellendítette a forgalmukat, ami máig is fellendülőben van.

salamonmandy 2009.07.24. 15:36:33

@Tilikov: Igazad van. A Kábához való zarándoklat valóban létezett már a pre-iszlám korban. Mohamed inkább folytatta a hagyományt, de megtisztította a szentélyt a bálványoktól és a zarándoklatot beemelte az iszlám pillérei közé. Köszi a helyreigazítást:)

Tilikov (törölt) 2009.07.24. 20:04:54

@salamonmandy: Nem kekeckedni akarok, de Mohamed nem tisztította meg a szentélyt a bálványoktól, mivel maga a Kába volt a bálvány. Egyébként az iszlám időszámítás onnan kezdődött, amikor a Kába-hívők elüldözték Mohamedet illegális térítőtevékenysége miatt. Aztán amikor egy sereg élén visszatért, az meggyőzte őket is a megtérés mellett.

III. Konrad 2009.07.25. 11:35:15

"amikor egy sereg élén visszatért, az meggyőzte őket is a megtérés mellett..."

MEGGYŐZTE!

- Ej, de politikailag korrekt megfogalmazása a kiirtással való fenyegetésnek, ha nem tesziuk, amit a bandavezér mond...

Tilikov (törölt) 2009.07.25. 15:38:13

Ne feledjük, hogy ez a történet az ókor végén játszódott. Nem sokra rá a keresztes seregek is felszedelőzködtek, hogy meggyőzzenek néhány embert a megtérés mellett. Ha már a politikai korrektségnél tartunk...

III. Konrad 2009.07.26. 11:59:28

"Ne feledjük, hogy ez a történet az ókor végén játszódott. Nem sokra rá a keresztes seregek is felszedelőzködtek..."

- ????!!!!??????

Waddafugg?????

OK...

1. A 7. század második fele NEM az ókor vége volt, hanem már javában a középkor. de eu legyen a kisebbik gond.

2. Az, hogy mikor játszódott az idézett esemény, annak mi köze van ehhez:

"amikor egy sereg élén visszatért, az meggyőzte őket is a megtérés mellett..."

MEGGYŐZTE!

- Ej, de politikailag korrekt megfogalmazása a kiirtással való fenyegetésnek, ha nem tesziuk, amit a bandavezér mond...

???

Mégis, mi?

3. Ami a fő attrakció a legutóbbi, szokásos módon végig nem gondolt, csúsztató, terelő, hazug "tilikovi ámokfutásban":

Imádom, mikor valaki a keresztesekkel példázódik, hogy lám, megtámadták az iszlámot.

Allah tetves szakállára, tessék már mindenkinek megérteni, hogy az első keresztes hadjárat eleve REAKCIÓ volt az iszlám agresszióra, és terjeszkedésre!

Hát kik támadták meg a nyugati világot, Bizáncot, és ezek észak - afrikai, közel - keleti területeit már a 7. század végén, anélkül, hogy a nyugatiak bármiféle provokációt követtek volna el az agresszorok ellen? Kik foglaltak el hatalmas területeket a nyugati birodalmaktól, kihasználva azok aktuális gyengeségét, ezzel teljesen nyílt, több évszázados háborúskodást előidézve?

Az akkori iszlamisták!

Ha már politikai korrektsérről, és csúsztatás - meg hazudozásmentes ismretekről beszélünk...

Hihetetlen, komolyan.

salamonmandy 2009.07.26. 22:13:40

@Tilikov: Na, végre sikerült utánanéznem annak amit mondtál, vagyis, hogy: "Mohamed nem tisztította meg a szentélyt a bálványoktól, mivel maga a Kába volt a bálvány."
Több angol nyelvű forrásban is olvastam, h bizony a Kábában voltak bálványok, de sikerült megtalálnom az Ibn Ishaq altal írt (és Ibn Hisham által átdolgozott)Sirat Rasul-Allah című művet, vagyis a próféta életrajzát arab nyelven és ebben határozottan az áll, h amikor Mohamed belépett a Kábába, ott talált bálványt (egy pálmából készült galambot említ az írás), amit aztán széttört és elhajított.

Egyébként a cikkhez kapcsolt adalékokat a teljesség igénye nélkül írtuk, főleg azoknak, akik keveset tudnak erről a témáról. Nyilván ez egy igen leegyszerűsített verzió volt, de ha részletekbe megyünk, az akár több oldalnyi szöveg is lehetett volna.

Tilikov (törölt) 2009.07.28. 19:53:39

@salamonmandy: Ha jól emlékszem én egy Simon Róbert tanulmányban olvastam erről, és ő azt írta, hogy ennek a kiegyezésnek inkább stratégiai oka volt, azaz hogy ugyanakkora seregük volt, ezért döntött úgy, hogy a Kába tisztelete belefér az iszlámba. És a kő tiszteletének kialakult szertartása volt már, amit tulajdonképpen nevezhetünk bálványimádatnak. Nyilván miután beemelték ezt a szertartást az iszlám pillérei közé, már nem nevezték bálványimádásnak, mert az náluk is tiltott.

Érdekes ez a történet amit írsz, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy ebből a szemponból talán éppen a "belső" forrásokat kell kritikával kezelni, mert a prófétáról írott iszlám könyvben nyilván nem lesz az leírva, hogy a Hádzs valaha is bálványimádás lett volna. A régi bálványimádókat illetően megnyugtat a forrás, hogy azok egy pálmagalambot imádtak.

Ez persze csak egy hirtelenjött magánvélemény, de a forró égöv alatt az ilyen pálmatárgyak gyorsan elrohadnak, még mielőtt egy meggyökeresedett kultusz kialakulhatna köréjük. A bálványok inkább kőből vagy fémből készülnek. Lehet, hogy ez a sztori csak amolyan tisztáramosás, hogy volt ugyan ott bálvány, de az nem a Kába volt, hanem egy pálmagalamb.

Vagy valami ilyesmi. Biztosat biztosan nem tudok. :)

III. Konrad 2009.07.29. 01:19:19

Te "tilikov", teee...

Ebben a kommentemben;
III. Konrad 2009.07.26. 11:59:28

...nagyon is világosan cáfoltam egy újabb, igen rosszul, többszörösen is defektesre sikeredett megállapításod, konkrétan ezt:

"Ne feledjük, hogy ez a - 7. századi - történet az ókor végén játszódott. Nem sokra rá a keresztes seregek is felszedelőzködtek..."

Aztán csak várom a helyesbítést, vagy a választ...oszt' sehun semmi.

Ejnye...vagy erre is az lenne a "válaszod", hogy:

1. "ez mind szemét"

2. "cionista uszító vagy..."

3. "robotokkal nem tárgyalok..."

4. "fejezzük be..."

5. "ez mind cionista uszító szemét robotduma..."

6. a fentiek véletlenszerű kombinációja

?!?

Na, erre most én mondom, hogy LOL, magaratásod már annyira árulkodó, és szánalmas...

süti beállítások módosítása