A szíreknek nem kell Sarkozy búzája

2009.07.31. 18:13 salamonmandy
 
A francia elnök, Nicolas Sarkozy csütörtökön levélben fordult a szír miniszterelnökhöz Bashar al-Assadhoz, miután Damaszkusz visszautasított egy Franciaországból érkező búzarakományt. A szír fél azon az alapon utasította vissza a rakományt, hogy annak minősége nem felelt meg a nemzetközi szabványoknak. 
 
Sarkozy levelében leírta, hogy a rakomány minősége megfelel a nemzetközi szabványoknak és arra kérte Assadot, hogy mihamarabb találjon a helyzetre kedvező megoldást, hogy az ne legyen negatív hatással a két ország közti kapcsolat ígéretes jövőjére.
 
Szír források megerősítették, hogy a panamai zászlóval érkező DD Vogue nevű hajótól megtagadták az engedélyt, hogy szállítmányát kirakodja Tartusz kikötőjében. Mindez azután történt, hogy az összesen 21544 tonna búzát szállító hajó nem ment át a mezőgazdasági minisztérium ellenőrzésén.
  
A szír kormány és a Granit Negoce között tavaly áprilisban kötött megállapodás szerint Szíria összesen 150 ezer tonna búzát vásárol. A szóbanforgó hajó szállította az utolsó szállítmányát ennek az egyezménynek.
 
Jean-Philippe Everling, a párizsi Granit Negoce igazgatója megerősítette, hogy a szállítmányt visszautasították, de részleteket nem árult el az ügyről. Források szerint a hajó június 4-én hagyta el a francia partokat és négy nappal később érkezett meg, de azóta Tartusz előtt horgonyoz.
 
A megegyezés értelmében a búza tonnánkénti ára eléri a 180 eurót. A hajó rakományát annak ellenére utasították vissza, hogy szír ellenőrök kétszer is ellenőrizték azt, egyszer a franciaországi Nantes kikötőjében, másodszor pedig megérkezésekor Tartusz kikötőjében.
 
A szír állam azért vásárol búzát, hogy feltöltse stratégiai készleteit. Szíria búzatermése ebben az évben várhatóan 3,2 millió tonna lesz, bár korábban ezt az értéket 4,7 millió tonnára tették.
 
Damaszkusz először tavaly júliusban utasított vissza import búzát. A Szíriába érkező búza nagy része egyébként Kelet-Európából származik.
 
Forrás: Al-Jazeera

Cikk itt.

Címkék: franciaország szíria sarkozy

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr971280195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása