Hova tűntek a mérsékelt palesztinok?

 

Az világos volt, hogy Natsheh - meglepő módon - Oslo (az 1993-as egyezmény rakta le az alapokat a palesztin-izraeli konfliktus lezárásához) támogatójává vált” – vallotta könyvében David Schenker, aki egy 1999-es, a jordán Intercontinental Hotelben lezajlott beszélgetését idézte fel Rafik Natsheh-val, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) akkori munkaügyi miniszterével, Arafat egyik kritikusával. Az al-Quds al-Arabi pánarab napilapnak a múlt héten nyilatkozó egykori miniszter azt mondta, hogy a Fatah (a PFSZ azon frakciója, amely a közvetlen tárgyalásokat folytatta Izraellel a béke megteremtése érdekében) „nem ismeri el Izrael jogát a létezésre”, valamint hogy a szervezet nem adta fel a fegyveres küzdelmet.
 
Az interjú már a sokadik volt a sorban, amelyben a palesztin-izraeli béke premisszái forognak kockán: az erőszakról való lemondás és Izrael joga a létezéshez. A szerző szerint Natsheh és más magas rangú „mérsékeltek” megnyilvánulásai egy olyan nagymérvű politikai változás indikátorai, amely az előző évtizedben bontakozott ki. Ugyan a demokrácia magvait már elhintették a palesztinok között, azonban a változás mégis úgy általában a társadalom szélsőséges nézeteit tükrözi vissza. Röviden összefoglalva: a népi támogatás elnyeréséhez való igény nem a Hamaszt mérsékelte, hanem a Fatah-ot radikalizálta.
 
A szerző szerint ahhoz semmi kétség nem fér hozzá, hogy a béketárgyalások sikertelensége csalódást és radikalizálódást hozott a palesztin fiatalok számára. Úgy tűnik, hogy a Fatah próbálja megerősíteni politikai bázisát – azt a bázist, amely az utóbbi évek alatt mindinkább radikalizálódott. Friss közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a palesztinok ötvenkét százaléka támogatja a fegyveres harcot izraeli civilek ellen – Izrael területén. A Fatah, amely az utóbbi időben úgy látszott, hogy kezdi elveszteni a talajt a rivális iszlamista mozgalom, a Hamasz ellenében, a harcoló voksokért is harcba szállt pozíciója megerősítése érdekében.
 
Mióta a Hamasz katonailag átvette a hatalmat a gázai övezet felett 2007-ben, a békefolyamat támogatói a Fatah-vezette kormány és az iszlám terrorszervezet közötti megbékélést szorgalmazzák az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindításának reményében – ezt célozta Barack Obamának a Közel-Kelet ügyeiért felelős speciális megbízottja, George Mitchell látogatása a térségben.
 
A palesztin politikai közép eltolódott – von végső következtetést Schenker, ha az olyan, általa korábban mérsékelteknek tartott politikusok, mint Rafik Natsheh is tagadja Izrael jogát a létezéshez. Mérsékeltek azonban továbbra is léteznek és a Palesztin Hatóság (PA) továbbra is jó úton halad a béke megteremtése érdekében: például eltávolította a nyugati parti mecsetekből a szélsőséges eszméket propagáló imámokat, s együttműködik Izraellel a biztonsági kérdésekben. Ennek ellenére energiáinak nagy részét még mindig a Hamasszal való belső viaskodás köti le, semmint a béke támogatása a zsidó állammal. A nyugati parton a PA állítólag még mindig terroristák után nevez el utcákat.
 
A szerző egyenesen Oslo (és a békefolyamat) halálát vizionálja. A Washington számára még szalonképes Mahmoud Abbász pedig homokba dugja fejét – így Natsheh kijelentései a Fatah hivatalos álláspontjává vállnak. A Fatahnak Izraellel szembeni magatartását figyelembe véve  pedig majdnem biztosan kijelenthető, hogy egy palesztin nemzeti kormány sem a békét fogja mindenáron előmozdítani. Az Obama-adminisztrációnak így sürgősen paradigmaváltásra van szüksége – nyugtázza a kutató.
Forrás: The Washington Institute for Near East Policy
 

 

Címkék: usa izrael hamasz fatah palesztin gáza övezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr531293218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

III. Konrad 2009.08.07. 12:36:03

www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418545003&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

OK, szóval, ezt, valamit a krábban elhangzott "palesztin" őrületeket figyelembe véve, a "palesztin" elképzelés a "békéről" Izraellel:

- Izrael eresze el az ÖSSZES arab és "palesztin" börtöntölteléket (kb. 10.000 fő), a köztörvényeseket, a terroristákat, a szexuélis bűnök elkövetőit, mindenkit.

- Izrael azonnal vonuljon ki minden west banki telepről

- Izrael azonnal vonuljon ki az öszes "megszállt" területről (megszállt terület: Kol Israil, azaz egész Izrael).

- Izrael azonnal adja át Jeruzsálemet (néha csak a felét, de inkább az egészet) a Palesztin Hatóságnak, mint "palesztin fővárost".

- Izrael azonnal engedje be területére, és telepítse le, tartsa el az összes arab menekültet 1948 - tól (már akik még élnek), de ezek összes utódját is !!! (vagyis: minden "palesztint", mivel már lehetetlen megállapítani, ki az eredeti menekült, vagy annak utódja.

- Az összes nem arab lakos, kiknek felmenői 1948 után kerültek a mai Izrael trületére, de főleg, akik még élnek a '48 utániakból (és jó sokan élnek még, naná...), azonnal hagyja el az országot.

- Izrael,azonnal számolja fel saját magát!

A hülye is láthatja:

A "palesztin nemzetgyűlés" bizony egy komolyan vehető, felelősségteljes, magasan képzett fórum, mely őszintén BÉKÉT AKAR!

Juumala Tahden...(Uramisten...)

süti beállítások módosítása