Kuvaitban is virágzik az al-Kaida

2009.08.11. 20:59 salamonmandy

 

Kuvaiti hatóságok kedden beszámoltak arról, hogy letartóztattak egy az al-Kaidához kötődő csoportot, mely vélhetőleg egy amerikai katonai bázis megtámadását tervezte az olajállamban – írja a The New York Times.
 
A belügyminisztérium rövid nyilatkozatában elmondta, hogy a nemzetbiztonság elfogott egy hat kuvaiti férfiből álló „terrorista hálózatot”. A csoport tagjai bevallották, hogy az volt a tervük, hogy felrobbantsák az Arifjan tábort, - az országban található legfontosabb katonai bázist - a kuvaiti titkosszolgálat főhadiszállását és más, meg nem nevezett létesítményeket.
 
Habár a nyilatkozat nem tért ki részletekre, a kuvaiti Alrai napilap névtelen biztonsági forrásokra hivatkozva arról tudósított, hogy a csoport vásárolt egy teherautót, melyet trágyával, gázzal és más vegyi anyagokkal megtöltve a táborba akart belehajtani.
 
Igen valószínűtlen azonban, hogy a támadás sikeres lett volna a Kuvaitvárostól délre, a sivatagban elhelyezkedő amerikai logisztikai létesítményen, tekintettel annak kiváló biztonsági felkészültségére.
 
Kuvait az 1991-es, Washington által vezetett öbölháború óta szövetségese az Egyesült Államoknak.
 
Az országban azonban többen ellenzik az amerikai jelenlétet és a múltban támadásokat hajtottak végre amerikai katonák ellen és a nekik dolgozó civileken.
 
2002-ben két kuvaiti szélsőséges tüzet nyitott a Failaka-szigeten gyakorlatozó amerikai tengerészekre, melyben egy katona meghalt, egy másik pedig megsérült. 2003 januárjában egy fundamentalista megölt egy amerikai vállalkozót és súlyosan megsebesített egy másik embert, amikor egy amerikai katonai táborhoz közel csapdába ejtette autójukat.
 
Hat kuvaiti és más arab férfi jelenleg is életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, miután 2007-ben elítélték őket azét mert támadásokat terveztek amerikai katonák és kuvaiti biztonsági személyek ellen.

 

Forrás: The New York Times
Címkék: kuvait

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr611303635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása