Irán vallott: négyezer fogva tartott

2009.08.12. 11:04 közelkelet

 

Iráni hatóságok elismerték, hogy a júniusi elnökválasztást követő zavargásokban négyezer embert vettek őrizetbe, sokkal többet, mint azt korábban állították – tudósított a BBC.
 
A bíróság szóvivője, Ali Reza Jamshidi elmondta, hogy a körülbelül 3700 fogva tartottat egy héten belül elengedték, de akik részt vettek a zavargásokban, azok továbbra is lakat alatt vannak. Az ellenzék által közölt adatok tanúsága szerint legalább hatvankilenc embert megöltek a június 12-i választás után, amely több mint a kétszerese a kormány által bevallott adatoknak. Irán jelenleg is több mint száz fogva tartottat hallgat ki a forradalomban betöltött állítólagos szerepükkel kapcsolatban. A pereket – amelyekben vannak vezető ellenzékiek, aktivisták, újságírók, jogászok, nagykövetségek alkalmazottjai és két külföldi is – széles kritika övezi külföldi hatalmak, ellenzéki csoportok és emberi jogi aktivisták részéről. Az iráni hatóságok azonban váltig állítják, hogy a jogi eljárásmódok teljesen törvényszerűek és összhangban állnak a nemzetközi jogi sztenderdekkel.
 
Az AP hírügynökségnek nyilatkozó Alireza Hosseini Beheshti – Mir Hossein Mousavi, a legyőzött elnöki aspiráns egyik szövetségese – elmondta, hogy az elhunytak hozzátartozóinak tanúvallomása szerint legalább hatvankilencen haltak meg, de ez a szám még tovább nőhet.
 
A perbe fogottak között van egy iráni, aki a teheráni angol nagykövetségen dolgozott, egy francia-iráni, aki a francia nagykövetség szolgálatában állt, s egy francia nemzetségű, akit kémkedéssel és a kormány megdöntésének tervével vádolnak.
 
Kedden Nazak Afshart, a francia nagykövetség egykori alkalmazottját engedték ki a teheráni börtönből. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök megköszönte az EU-nak és már „baráti országoknak, mint például Szíriának” a közreműködést, de ezen túlmenően felszólított Clotilde Reiss, francia egyetemi tanársegéd haladéktalan szabadon bocsátására, aki még mindig börtönben van. Irán válaszul közölte, hogy Reiss a per ideje alatt a nagykövetség épületében élhet, de erre még nem érkezett francia viszontválasz – nyilatkozta az AFP-nek Irán párizsi nagykövete.
 
Mindeközben izzik a levegő az iráni politikai elit körül, mivel a legfelsőbb vezetést még mindig erős kritika éri a választások utáni helyzet kezelésével kapcsolatban. Az egyik sarokpont a bebörtönözöttek áldatlan körülményei.
 
A beiktatott Mahmoud Ahmadinezsád jelenleg kabinetjének kiválasztásával van elfoglalva, amelynek parlamenti jóváhagyása a jövő héten kerülhet sorra.

 

Forrás: BBC

Cikk itt

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr791304712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása