Ki dönti el, hogy ki a zsidó?

2009.08.14. 11:47 közelkelet

 

A brit vallási iskolák most lélegzetvisszafojtva várják, hogy vajon meg kell-e változtatniuk felvételi eljárásmódjukat, miután Európa legnagyobb zsidó iskolája fellebbezhet azon bírósági döntés ellen, hogy felvételi politikája rasszista lenne – írja a TIME.
 
Júniusban a brit fellebbviteli bíróság a szigetország zsidó közössége közötti szakadásra mutatott rá, amikor kijelentette, hogy az észak-londoni JFS iskola felvételi politikája a faji viszonyokat szabályozó törvényt sérti meg. A bebocsátáshoz az kell, hogy a tanuló anyja zsidó legyen (születéstől fogva vagy áttért), azonban ezt alapos vizsgálatnak vetették alá, miután az iskola visszautasította egy 12 éves fiú felvételi kérelmét, azon az alapon, hogy édesanyja katolikus vallásból a progresszív zsidó hitre tért át, amelyet viszont az ortodox Egyesült Zsinagóga, a brit zsidók legfőbb hatósága nem ismer el.
 
A JFS-t (eredetileg Zsidók Szabad Iskolája, Jews Free School) először felmentették a faji vonatkozású törvények alól, de amikor az ügyet megfellebbezték, a bíróság úgy döntött, hogy az 1976-os, faji diszkrimináció megszüntetését kimondó törvényt sértette meg. A döntés alaposan megrázta a brit vallási iskolákat, s vitát váltott ki a vallási identitással kapcsolatban; a brit zsidók most azt kérdezhetik maguktól, hogy mi vagy ki határozza meg, hogy ki a zsidó?
 
A kérdés megválaszolására a JFS, a fővárosnak elméleti síkon az egyik legsikeresebb állami iskolája, arra kényszerült, hogy fontolóra vegyék vallási teszt kitöltetését leendő tanulóiakkal, meghatározandó vallási magatartásuk mértékét és zsidó identitásukat. Miután a JFS-nak megadták a fellebbvitel jogot, most már az új brit Legfelsőbb Bíróságon a sor, hogy kezelje a problémát.
 
A bíróság döntéshozatalában a Brit Zsidók Képviselőinek Bizottsága lépett fel közvetítőként. Mark Frazer szóvivő elmondása szerint a bizottság célja, hogy a bíróság olyan döntést hozzon, amely a leginkább ortodox brit zsidóknak is megfelel.
 
Azonban a bizottság részvétele a zsidó közösséget is megosztotta, amely a semlegességet kérdőjelezi meg. Geoffrey Alderman, a buckinghami egyetem brit zsidó- szakértője rámutatott, hogy a bizottságot alapszabálya köti, amely vallási kérdésekben legfőbb egyházi hatalmasságára, Sir Jonathan Sacksra hagyatkozik. Sacks viszont a brit zsinagógák főrabbija, az Egyesült Zsinagógák vezetője, amely már eddig is 225 ezer dollárral segítette a JFS ügyét.
 
Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság a JFS-nek kedvező ítéletet hirdet ki, akkor megmenti az iskolát a vallási teszt megalkotásától, amely Susan Jacobs, a Manchester Metropolitan University zsidó nemzetiség szakértőjének elmondása szerint a vallásukat nem gyakorló zsidók kizárásának nem várt következményével járhatna. Ha viszont a fellebbezést elutasítják, megnyitja a JFS-be elutasított gyermekek számára az utat (már vallási intézményekkel együtt), hogy bepereljék az iskolát faji megkülönböztetés címén.
 
Bármi is lesz az eredmény, a Legfelsőbb Bíróság döntése inkább több kérdést, mint választ fog eredményezni, s továbbra is a felszínen tartja a zsidó identitásról szóló vitát.
 
Forrás:Time

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr711308919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása