Szabadon engedhetik a majdnem 300 ember haláláért elítélt robbantót

Az 1988-as lockerbie-i katasztrófa áldozatainak hozzátartozóit élesen megosztotta az a hír, miszerint a támadásért életfogytiglanra ítélt korábbi líbiai ügynököt szabadon bocsáthatják – tudósít a Haaretz.
 
Az 57 éves Abdel Basset al-Megrahit - akit 2001-ben ítéltek el gyilkosság vádjával és a prosztatarák végstádiumában haldoklik - meg nem erősített források szerint lehet, hogy már a jövő hét elején elengedhetik a skót börtönből.
 
Míg egy skót kormányszóvivő azt nyilatkozta, hogy még nem született döntés az ügyben, Skócia első miniszterének, Alex Salmondnak szóvivője elmondta, hogy a híradások pusztán spekulációk. Megrahi ügyvédjét pedig jelenleg nem lehet elérni.
 
 
„Nem hiszem, hogy az ítélet igazságos" - mondta az egyik hozzátartozó.
 
 
 
Egy líbiai tisztségviselő Tripoliban elmondta, hogy a megállapodás „az utolsó fázisban van”, de hangsúlyozta, hogy mindkét fél megegyezett abban, hogy nem árul el információkat, amíg Megrahi vissza nem került Líbiába.
 
Megrahit egy hollandiai bíróságon találták bűnösnek a skót törvények szerint a Pan Am Boeing 747 felrobbantásáért. A repülőgép a skóciai Lockerbie városa felett semmisült meg, ahogy Londonból New Yorkba tartott. Megrahit 27 évnyi börtönbüntetésre ítélték.
 
A bomba 259 embert – köztük 189 amerikait - ölt meg a fedélzeten és további 11 embert a földön.
 
A brit áldozatok hozzátartozói elmondták, hogy sosem voltak meggyőződve Megrahi bűnösségéről és sokan üdvözölték a férfi lehetséges szabadon bocsátásáról szóló híreket.
 
Nem hiszem, hogy az ítélet igazságos” mondta Jim Swire, akinek lánya halt meg a robbantásban, a BBC rádiónak. „Óriási kegyetlenség volna ezt a férfit arra kényszeríteni, hogy a börtönben haljon meg.”

Ezzel szemben sokan az amerikai áldozatok hozzátartozói közül elmondták, hogy kétség sem fér Megrahi bűnösségéhez, mivel az ítéletet egy 84 napos tárgyalás után hozták és a fellebbezéskor is jóváhagyták.

 
Bert Ammerman, akinek bátyja, Tom veszítette életét a járaton, azt nyilatkozta, hogy Megrahi elengedése „őrültség, erkölcstelen és elítélendő” lenne és hozzátette: „Skóciában kéne letöltenie az ítéletet, meghalnia, aztán hazaküldeni őt egy koporsóban.”
 
Forrás: Haaretz

 

Címkék: usa skócia líbia

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr391309315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.08.14. 23:24:24

Szerintem vegyétek ki, hogy színes/vastagított a bekezdés kezdőbetűje, ez a kvázi-iniciálé. Szerintem csak belezavar. Mert az ember ránéz az írásra, és én legalábbis első blikkre össze akartam olvasni őket, mint a csajozós Balassi verseknél a strófakezdőket. (K-U-R-V-A-J-Ú-L-I-A).

III. Konrad 2009.08.19. 16:44:42

Na, halljátok, Angliában meg mi van:

www.independent.co.uk/news/uk/home-news/a-question-of-honour-police-say-17000-women-are-victims-every-year-780522.html

Az iszlamista hagyományok szépségei, ugyebár...

Ennek az egy repülőrobbantó prehumánnak az elengedése már szinte kutyafüle a hatóságok ilyen léptékű tehetetlenségéhez képest.

De hát sebaj, Jaques Barrot világosan megmondta tavaly, mikor még EU igazságügyi biztos volt (és senki nem akadt, aki ezt a háborodott kijelenést, meg az egész interjút nyilvánosan számon kérje rajta):

"Islam Is Welcome. Immigration Is Moral Necessity”

www.brusselsjournal.com/node/3600

?!?

süti beállítások módosítása