Skócia elrendelte Megrahi szabadon engedését

2009.08.20. 15:34 salamonmandy

 

Skócia igazságügyi minisztere bejelentette, hogy szabadon engedik az 1988-as lockerbie-i merényletért elítélt korábbi líbiai ügynököt – adta hírül az Al-Jazeera.
 
Kenny MacAskill csütörtökön elmondta, hogy az 57 éves Megrahit – aki prosztatarákban szenved – „könyörületességből” bocsátják szabadon.
 
A líbiai kormány szóvivője közölte, hogy Megrahit már elengedték és egy repülőgép fedélzetén úton van hazájába.
 
MacAskill biztonsági okokból kizárta annak a lehetőségét, hogy Megrahi Skóciában élhetne és úgy döntött, hogy haza kell térnie.
 
„Megrahinak most egy olyan ítélettel kell szembenéznie, melyet egy magasabb hatalom rótt ki rá. Ez egy olyan ítélet, melyet semmilyen bíróság sem tud visszavonni, vagy felülírni. Az ítélet végleges és visszavonhatatlan. Meg fog halni” – mondta MacAskill.
 
Habár a líbiai kormány fellebbezett Megrahi ügyében, az áldozatok rokonai és amerikai politikusok arra kérték Skóciát, hogy ne engedje szabadon a korábbi ügynököt a börtönből.
 
Hillary Clinton nyomást gyakorolt a skót hatóságokra annak érdekében, hogy Megrahi letöltse 27 éves börtönbüntetését.
 
Hét amerikai szenátor – köztük Edward Kennedy és John Kennedy – hasonló kérést intézett a skót igazságügyi miniszterhez.
 
Megrahi korábban többször kiállt ártatlansága mellett, de 2002-ben elutasították a fellebbezését.
 
Forrás: Al-Jazeera

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr801325542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása