"Ted Kennedy Izrael rendületlen híve volt"

2009.08.27. 11:07 közelkelet

 

 Az amerikai zsidók mély fájdalmuknak adtak hangot Edward (Ted) Kennedy halála után, aki 77 évesen kedden távozott az élők sorából – írja a Haaretz.
 
„Az antiszemitizmus, a rasszizmus, az előítéletek és a fanatizmus ellen küzdött. Izrael feltétlen támogatója volt és kiállt a szovjet zsidók ügye mellett” – áll az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (Anti-Defamation League) közleményében.
 
Az AIPAC nevű izraeli lobbi csoport is közleményben tudatta: csatlakozik a szenátor halálát gyászolók népes táborához. „A több mint négy évtizedes szenátori pályafutása alatt Edward Kennedy szilárdan támogatta az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott segítségét, különösen a zsidó állam legnehezebb időszakaiban, a hatnapos és a yom kippuri háború alatt” – írja az AIPAC. „Az Izrael ellenségeinek juttatott amerikai fegyveres elleni harc élére állt; az Arab Liga Izrael-ellenes bojkottja ellen szólalt fel; az ENSZ-nek a zsidó állam elszigetelésére tett erőfeszítéseit ostorozta; sürgette kollégáit, hogy ismerjék el Jeruzsálemet mint Izrael oszthatatlan fővárosát; s a világméretű terrorizmus veszélyére figyelmeztetett”.
 
Izraelben Simon Peresz elnök és Avigdor Lieberman külügyminiszter is részvétét fejezte ki az ex-szenátor halála nyomán, s mindketten az amerikai politikus Izrael-barát politikáját méltatták.
 
Kennedyt, aki az amerikai történelem egyik legbefolyásosabb és az egyik leghosszabb ideig a szenátusban szolgáló politikusa, a liberálisok zászlóvivője volt, agytumorral kezelték, amelyet 2008 májusában állapítottak meg nála.
 
Barack Obama amerikai elnök elmondása szerint „megtört”, amikor értesült a politikus haláláról. Obama, akinek a demokrata párti elnökjelölő konvencióján aratott sikerében oroszlánrészt vállalt Kennedy, várhatóan gyászbeszédet tart majd a J.F. Kennedy egykori elnök és Robert Kennedy szenátor legfiatalabb testvérének temetésén.

 

Forrás:Haaretz

Címkék: usa izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr801341498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása