Gyülekeznek a sötét felhők Gordon Brown felett

2009.08.28. 11:21 közelkelet

 Gordon Brown brit miniszterelnökre össztűz zúdult, hogy árulja el a Muammar Gaddafi líbiai elnökkel kötött kereskedelmi üzletek részleteit a nagy port kavart lockerbie-i merénylő, Abdel Baset al-Megrahi kiszabadulása kapcsán – olvasható a Guardian brit napilapban.

 
Nagy nyomás nehezedik a munkáspárti Brownra, hogy fedje fel az üzletek körüli titkokat, minekutána napvilágot látott az a sajtóértesülés, amely szerint a 270 ember életének kioltásával vádolt, a skóciai Lockerbie falu feletti PanAm repülőgép felrobbantásáért életfogytiglani börtönbüntetést kapott, majd nyolc év múlva könyörületességi okokból hazaengedett Megrahi háttéralkujában három miniszter is érintett, akik az utóbbi tizenöt hónapban látogattak az észak-afrikai országba.
 
Egyikük Digby Jones akkori kereskedelmi miniszter, akinek múlt év májusi vizitjét és líbiai üzleti képviselőkkel való tárgyalásait a brit kabinet hivatal is megerősítette. Dawn Primarolo korábbi egészségügyi miniszter a líbiai miniszterelnökkel találkozott novemberben, míg a külügyi hivatal vezetője idén februárban tett látogatást kollégájánál. Alan Johnson belügyminiszter még egészségügyi miniszterként találkozott a líbiai hivatal képviselőivel a Világegészségügyi Gyűlés genfi ülésén.
 
A hét elején ellenzéki pártok képviselői kijelentették, hogy a minisztereknek „súlyos kérdésekre” kell választ adniuk, miután Saif Gaddafi, a líbiai vezér fia elmondta: a halálos beteg Megrahi hazaengedése a britekkel kötött kereskedelmi szerződések részét képezte.
 
A mély hallgatásba burkolózó Brownnak arra is választ kell adnia, hogy vajon beleegyezett-e a skót igazságügyi miniszter, Kennyi MacAskill azon döntésébe, amely szerint a terroristának tartott Megrahit könyörületességi okokból engedhetik haza.
 
A döntés következtében a YouGov által megkérdezett skótok hetven százaléka szerint Skócia megítélése romlott külföldön, s a válaszadók harmada szerint MacAskillnak le kellene mondania.

 

Forrás: Guardian

 

Címkék: nagy britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr641343816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása