Vaj van Olmert füle mögött?

2009.08.31. 01:18 salamonmandy

 

Ehud Olmert, korábbi izraeli miniszterelnököt vasárnap három korrupciós ügyben való részvétellel vádolták meg – tudósít a Haaretz. Az ügyekben – melyekbe állítólag még akkor keveredett, amikor Jeruzsálem polgármestere és kereskedelmi miniszter volt – több hónapja folyik a nyomozás.
 
Az államügyészség vasárnap nyújtotta be a jeruzsálemi bíróságon a vádiratot Olmert és hivatalának korábbi vezetője, Shula Zaken ellen. A vádak még akkor láttak napvilágot, amikor Olmert még mindig miniszterelnök volt, és végül ezen vádak miatt kényszerült Olmert a lemondásra. A korábbi miniszterelnök elleni vádak közt szerepel  a „kenőpénz” elfogadása , hivatali visszaélés, és a jövedelem bevallásának hiánya
 
Az igazságügyi minisztérium visszautasította, hogy a lehetséges büntetésről részleteket áruljon el, de Moshe Negbi izraeli jogi szakértő szerint csak a csalás miatti vádért a maximálisan kiszabható büntetés öt év.
 
A vád azt kérte, hogy Olmert tárgyalását egy három bíróból álló testület előtt tartsák meg, ahogy az a még hivatalban lévő politikai személyek esetében a gyakorlat.
 
Olmert média tanácsadója, Amir Dan vasárnap, miután az államügyészség benyújtotta a bíróságnak a vádiratot, megvédte kliense ártatlanságát.
 
Dan azzal gyanúsította a vádat, hogy mivel Olmertet lemondatták, már nincs más választásuk, mint hogy vádat emeljenek.
 
„Olmert meg van róla győződve, hogy egyszer és mindenkorra képes lesz a bíróság előtt bizonyítani ártatlanságát” – mondta Dan.
 
„Fontos, hogy emlékezzünk rá, hogy a Cremieux és a Bank Leumi ügyek is hatalmas főcímekkel kezdődtek és évekig folytatódtak, de mindkettő a semmivel végződött” – folytatta Dan, Olmert másik két korrupciós botrányára utalva, melyeket már lezártak.
 
„Ezek az esetek is hasonlóan fognak végződni” – tette hozzá a média tanácsadó.
 
A korábbi miniszterelnököt most azzal is vádolják, hogy készpénzt tartalmazó borítékokokat fogadott el Moris Talansky amerikai üzletembertől.
 
A bíróság még korábban ezen nyáron úgy döntött, hogy több, Olmert ellen folyó korrupciós ügyet lezárnak. A legutóbbi ügyet, mely szerint Olmertet lefizették, bizonyíték hiányában zárták le. A Laniado ügy volt Olmert harmadik ügye, melyet végül ejtettek. Az első ügy a Bank Leumi ügy volt, melyben Olmert a gyanú szerint megpróbált segíteni barátjának – az ausztrál ingatlanmágnásnak, Frank Lowynak – megvenni a Bank Leumi fő részvényeit. Olmertet, aki 2005-ben pénzügyminiszter volt, azzal is gyanúsították, hogy megpróbálta megváltoztatni a tender feltételeit a bank megvásárlásához.
 
Forrás: Haaretz

 

Címkék: izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr671349799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása