A Hezbollahot Irán látta el vegyi fegyverekkel

2009.09.03. 19:35 közelkelet

 

Irán a libanoni Hezbollahot vegyi fegyverekkel, illetve tömegpusztító fegyverek elleni védőfelszereléssel látta el, amelyről európai hírszerzési forrásokra hivatkozva a kuvaiti A-Siyassa napilap számolt be – adta hírül a The Media Line, közel-keleti eseményekkel foglalkozó hírportál.
 
A jelentések szerint Irán a siíta szervezetnek szíriai repülőterek közbeiktatásával küldött új típusú fegyvereket, több ezer, vegyi és biológiai fegyverek ellen védő gázmaszkot, valamint a tömegpusztító-fegyverek észlelését segítő berendezkedést.
 
         Izraelt aggodalommal tölti el, hogy a Hezbollah tökéletesíti fegyver-arzenálját s hogy északi szomszédja vegyi fegyverekhez jutott.
 
Dr. Mordechai Kedar, a Begin–Szadat Stratégiai Tanulmányok Központ munkatársa kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a libanoni szervezet vállalná a vegyi fegyverekkel járó kockázatot. A kutató szerint a Hezbollah csupán elrettentés céljából tett szert ilyen fegyverekre, s nem valószínű, hogy használná is azokat a zsidó állam ellen.
 
Izrael és a Hezbollah 2006 nyarán egy 34 napig tartó háborút vívott egymással, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata zárt le.
 
Izrael szerint a szervezet megsérti a határozatot azzal, hogy a szíriai-libanoni határon át Dél-Libanonba hoz fegyvereket, amellyel ráadásul a régió stabilitását ássa alá.
 
Izrael azzal vádolja az UNIFIL-t, az ENSZ Libanoni Ideiglenes Haderejét, hogy tudomása volt a még július 14-én Khirbet Salem-ben felrobbant vegyifegyver-raktárról. A The Media Line-nak nyilatkozó UNIFIL-szóvivő azt mondta, hogy abban az időben nem észlelték „semmiféle komoly megszegését” az 1701. számú határozatnak.  
 
Forrás: The Media Line

 

 

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr781358409

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.09.03. 20:44:48

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása