Hogyan befolyásolja a Bundestag-választásokat az afganisztáni helyzet?

2009.09.08. 12:19 közelkelet

 

Lángra lobbantotta az őrlángként szunnyadó vitát Berlin afganisztáni szerepvállalásáról a nagy port kavart pénteki, német megrendelésre elkövetett légi csapás az észak-afganisztáni Kunduz városa mellett, ahol nagyszámú civil lelte halálát. Az Angela Merkel vezette koalíció eleddig sikeresen távol tartotta a kampánytól a témát, de az ellenzék most megkérdőjelezi Németország szerepét a nyolc éve tartó háborúban. Franz Josef Jung konzervatív védelmi miniszter is a tűzvonalba került, miután kezdetben tagadta, hogy a légi csapásban ártatlan civilek haltak volna meg – írja a TIME.
 
            Jung először úgy nyilatkozott, hogy „csak” ötven halálos áldozatot követelt a német támadás, amelyben polgári személyek egyáltalán nem haltak meg. A német kormány szerint indokolt volt a légi csapás, mivel a Kunduzban székelő német csapatokra az olajat két szállító tartálykocsi tálibok általi elrablása potenciális veszélyforrással bírt volna. Hétfőn Jung úgy módosította álláspontját, hogy voltak civil áldozatok is, de a német ZDF köztelevíziónak már azt mondta, hogy „többségük tálib volt”.
 
            A szeptember 27-i választások közeledtével az ellenzéki pártok megragadták a lehetőséget, hogy bírálják a kormány Afganisztán-politikáját, s most teljes körű vizsgálatot követelnek. A szabaddemokraták, a zöldek és az egyetlen pártként az afgán kivonulás mellett kardoskodó ex-kommunista baloldal is éles kritikát fogalmazott meg a pénteki akcióval kapcsolatban.
 
            Sok kérdőjel maradt még három nappal a légi csapás után. A Washington Post szerint egy a NATO égisze alatt vizsgálódó csapat 125 halálos áldozatról tett jelentést, amelyek között kéttucatnyi lehetett civil.
 
            Németország az amerikaiak és a britek után a harmadik legnagyobb számú katonai alakulattal rendelkezik az országban. Maza-e-Sharif város körül mintegy 4200 katona állomásozik az eddig békésnek tartott északi-területen. A kocka azonban megfordult, a 2002-ben elindított kampány óta már harmincöt német katona esett el, s a német politikusoknak és a közvéleménynek is lassan el kell fogadnia, hogy országuk hadban áll a tálibokkal.
 
            A legfrissebb közvélemény-kutatási adatokból az derül ki, hogy a második világháború német offenzívájának baljóslatú emlékét őrző németek többsége ellenzi az afgán szerepvállalást, s azt szeretné, hogy fiaik mihamarabb térjenek haza az egyre reménytelenebb sorsú országból. A katonai szerepvállalás parlamenti felhatalmazása decemberben jár le, azonban a CDU-SPD nagykoalíciós kormánynak még nincs a birtokában a kivonulás pontos dátuma.
 
Forrás: TIME

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr31368363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása