Az al-Kaida külföldi civilek elrablására szólít fel

2009.09.16. 21:05 salamonmandy

 

Az al-Kaida egyik vezető stratégája felszólította a tálibokat, hogy indítsanak külföldi civilek ellen irányuló „emberrablási kampányt” Afganisztánban annak érdekében, hogy ez Egyesült Államok által vezett erőket tárgyalásra kényszerítsék a fogolycserével kapcsolatban – olvasható az Al-Jazeera.net-en.
 
Az esetre a szerdán megjelenő ausztrál The Australian lap hasábjain hívta fel a figyelmet Leah Farrall, elemző, aki korábban a terrorelhárításnál dolgozott. Farrall utalt arra, hogy az említett felhívást az al-Kaida egyik tanácsadója, az Abu Walid al-Masri néven ismert férfi intézte a tálibokhoz.
 
Masri 2001-ben, Afganisztánban feleségül vett egy sydney-i nőt, Rabiah Hutchinsont, de a pár 2003-ban, Iránban elvált.
 
„Abu Walid az egyik leggyakorlatiasabb ember, akivel valaha is találkoztam. Számára ez csak egy stratégia” – nyilatkozta Masri egykori felesége.
 
„Abu Walid azt mondaná: rendben, most ebben a helyztben vagyunk, mik a prioritásaink? És az ő prioritása az lenne, hogy megmentse azokat a muszlim életeket, amelyek most az amerikaiak kezében vannak.”
 
Farrall – aki a terrorelhárítás elemzőjeként az ausztrál rendőrségnek is dolgozott – az interneten bukkant a júliusban írt al-Kaidás dokumentumra. Mindez akkor történt, amikor Farrall az al-Kaidáról szóló doktori disszertációját írta Auszráliában, a Monash egyetemen.  
 
A dokumentum szerint – melynek címe „Az amerikai katona Afgamisztánban – az első lépés a terror elleni harcban ejtett fogjok cseréjére” – a korábban ez évben elrabolt amerikai katona esetét precedensnek kell tekinteni a nyugati civilek ellen irányuló emberrablási kampányban, hogy lehetővé tegyék a fogolycseréről szóló tárgyalásokat.
 
A dokumentumban továbbá Masri azt tanácsolja a táliboknak, hogy változtassák meg a játékszabályokat, ahogyan azt az amerikaiak tették és megerősítette, hogy most már megengedett számukra a külföldi civilek elrablása az utcákról. Masri arra is utalt, hogy ez a stratégia azt eredményezheti, hogy szabadon engednek minden olyan foglyot, akit az Egyesült Államok tartóztatott le a terrorizmus elleni harc során.
 
Masri azzal igazolta az új stratégia használatát, hogy az Egyesült Államok muszlimokat tartóztatott le és kínzott meg anélkük, hogy különbséget tett volna civilek és katonák között.
 
Az Al-Jazeera, arab nelvű hírportál arról is beszámolt, hogy hat héttel Masri felhívása után elrabolták a New York times újságíróját, Stephen Farrellt.
 
Farrall arról is beszámolt, hogy Masrit 2003 óta Iránban tartják fogva, de továbbra is befolyásos személyiség maradt az al-Kaidán belül, hiszen a dzsihádista internetes oldalakon keresztül kapcsolatot tartott követőivel.
 
Forrás: Al-Jazeera, The Australian
Címkék: irán al kaida afganisztán tálibok

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr621387155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása