Khamenei szerint Izrael cionista rákfene

 

Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője legutóbbi Izrael-ellenes kirohanásában a zsidó államot „cionista daganatnak” nevezte, mely felemészti az iszlám világot – olvasható az Al-Jazeera, arab nyelvű hírportálon.
 
Kamenei az Eid al-Fitr (A muszlim szent hónap, a Ramadán végét jelző ünnep – a szerk.) alkalmából tartott beszédében azt is elmondta, hogy a pénteki Jeruzsálem napon tartott tiltakozások a muszlimok kiáltásai voltak a romboló, cionista daganat ellen, mely az iszlám közösségét felemészti.
 
Khamenei hozzátette, hogy azok, akik ellenségként próbálják feltűntetni Iránt, és az elmúlt években megpróbálták tönkretenni a Jeruzsálem napot, megbuktak ebbéli tervükben.
 
Irán legfőbb vezetője továbbá azt is elmondta, hogy azok, akik Teherán gyors leigázását ígérték, a történelem szemétládájában végezték, utalva ezzel azokra, akik kétkedve fogadták a legutóbbi iráni választás eredményeit.
 
Khamenei ugyanakkor tagadta a nyugati politikusok azon állításait, miszerint országa nukleáris fegyverek kifejlesztésén fáradozna és hozzátette: „Az iszlám köztársaságot hamisan nukleáris fegyverek előállításával vádolják, de mi alapvetően visszautasítjuk a nukleáris fegyvereket és tiltjuk előállításukat és használatukat.”
 
„Magukban jól tudják [t.i. a nyugati politikusok], hogy ez nem igaz és ez nem más, mint annak az iszlamofóbiának a része, mely manapság eluralkodott ezeken az arrogáns kormányokon” – mondta Khamenei.
 
A Jeruzsálem napot évente megtartják az Iszlám Köztársaságban és idén szeptember 18-án került megrendezésre. A Jeruzsálem nap célja, - melyet heves Izrael-ellenes retorika jellemez – hogy Irán kifejezze szolidaritását a palesztinok szenvedéseivel.
 
Idén azonban Irán hosszú múltra visszatekintő tradíciója, a Jeruzsálem nap országszerte az iráni kormány elleni tömegdemonstrációvá vált.
 
„Nem Gázáért és nem Libanonért. Én csak Iránért halok” kántálták a megmozdulók Irán nagyvárosaiban a hírek szerint. Annak ellenére, hogy az iráni kormány annyi pénzt áldozott arra, hogy kimutassa szolidaritását a palesztinokkal, úgy tűnik, az iráni emberek inkább foglalkoznának saját hazájuk gondjaivalal, mint a palesztinokéival – írta a Huffington Post.  
 
Haaretz, izraeli napilap szerint a Jeruzsálem napon egyébként Ahmedinezsád, iráni elnök is élesen kritizálta Izraelt és tagadta a holokausztot.
 
 
Forrás: Al-Jazeera, Huffington Post, Haaretz

 

 
Címkék: izrael irán jeruzsálem palesztin holocaust ahmedinedzsád

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr251395284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2009.09.21. 09:10:27

elképzelem, amint a 6 milliós Izrael felemészti a 1,5 milliárdos iszlám közösséget. itt valaki paranoiás. mondjuk én még normális iráni ajatollahot nem láttam... és nem tudom mit szól sok iszlám ország, amelyik fél az iráni atomtól (szaud-a, egyiptom, stb.)? inkább iranofób, mint iszlamofób

süti beállítások módosítása