Vasárnap ünnepelték az Eid al-Fitr-et

2009.09.21. 10:55 salamonmandy

Szombat volt a muszlim szent hónap, a Ramadán utolsó napja és így vasárnapra esett az Eid al-Fitr, mely egyben a Shawal holdhónap első napja is.

 
Összesen tizennégy muszlim államban köszöntötték az ünnepet az egy hónapig tartó böjtidőszak után. Szaúd-Arábia, Jordánia, Egyiptom, Szíria, Libanon, a Palesztin Hatóság, Katar, az Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait, Oman, Bahrein, Jemen, Tunézia és Irak szunnita közössége mind egyszerre ünnepelte az alkalmat.
 
A Ramadán alatt a muszlimoknak hajnalhasadtától (pontosabban amikor a sötétkék és fehér fonal egymástól megkülönböztethető) napnyugtáig tartózkodniuk kell ételtől, italtól és minden érzéki élvezettől (dohányzás, nemi élet). Betegek, állapotos nők, gyermekek és úton lévők számára azonban nem kötelező a böjt és azt az év bármely szakában pótolhatják.
 
A böjti hónap végét többnapos ünnep, az Eid al-Fitr (böjt megtörése), vagy más néven a kis ünnep követi. Ilyenkor a tehetősek élelmet, ruhát, pénzt osztanak szét a szűkölködők között.
 
Az ünnep összesen három napig tart és ezidő alatt muszlimok szerte a világban családjukkal együtt ünnepelnek, pihennek, ajándékozzák meg egymást és mennek látogatóba rokonaikhoz, barátaikhoz.
 
Az Egyesült Arab Emirátusok például ezévben tűzijátékokkal, hennefestéssel, zenei koncertekkel és táncbemutatókkal szórakoztatja lakosait.
 
Az Eid al-Fitr időpontja – ahogy a Ramadáné is – évről évre változik és elejét a Ramadán kezdete utáni első újhold jelöli.
 
A muszlimok ilyenkor „Eid Mubarak!” köszöntéssel üdvözlik egymást, ami magyarul „Áldott/Boldog ünnepet!” jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr781396385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása