Hamarosan humanitárius krízis alakulhat ki Jemenben

2009.09.23. 16:02 salamonmandy
Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet kedden arra figyelmeztetett, hogy Jemen hamarosan komoly humanitárius katasztrófával nézhet szembe, miután a kormányerők és az autonómiáért harcoló északi felkelők között augusztusban kitörtek a harcok – írja a Gulfnews.com.
 
Az ENSZ megfigyelő csoportjai szerint körülbelül 150 ezer embernek kellett otthonából elmenekülnie, amióta először 2004-ben kitörtek a harcok. Emellett több ezer ember él hivatalos –és nem hivatalos menekülttáborokban.
 
A helyzet csak romlott, mióta a jemeni kormány a múlt hónapban támadást indított azzal a céllal, hogy a zajdita siíta felkelőket leverje Szaada és Amrán tartományokban.
 
„A konfliktus következtében kialakuló vészhelyzet Jemenben hamarosan óriási mértékű humanitárius katasztrófává nőheti ki magát, hacsak nem lépnek sürgősen közbe a harcok megállítása érdekében” – áll az Oxfam jelentésében, mely ezenkívül a menekültek biztonságos átjutását kérte a hegyi régiókban.
 
Az Oxfam ügynökség nyilatkozatában felszólította a konfliktus összes résztvevőjét, hogy kössenek azonnali és tartós tűzszünetet, továbbá a nemzetközi közösséget arra kérte, hogy diplomáciai úton avatkozzon közbe, ezáltal fékezzék meg a harcokat.
 
A múlt heti jelentések szerint több tucat civil veszítette életét a két katonai légi csapás következtében. 
 
Forrás: Gulfnews
Címkék: jemen oxfam

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr191402056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása