Összetűzések Jom Kippurkor

2009.09.27. 22:35 salamonmandy
Vasárnap elkezdődött a Jom Kippur, vagyis az engesztelés napja, amikor a mélyen hívő zsidók sokasága mellett még a nem vallásos érzületű izraeliek is felhagynak normális életükkel.
 
Ilyenkor az üzletek és az intézmények bezárnak, a televízió –és rádióállomások szüneteltetik az adást és repülőgépek sem szállnak le –vagy fel Izraelben.
 
Az ünnep ellenére azonban a biztonsági szervek magasfokú készültségi állapotot hirdettek észak-Izraelben, mivel tavaly ilyenkor összetűzések törtek ki Akko izraeli arab és zsidó lakosai között – olvasható a Haaretz.com-on.
 
Kora vasárnap pedig a jeruzsálemi Templom-hegyen történtek atrocitások muszlimok és zsidók között. Az összetűzés akkor tört ki, amikor 150 muszlim hívő kövekkel kezdett dobálni egy zsidó látogatókból álló csoportot. Több ember – köztük a tömeget szétoszlatni akaró rendőrök is – megsérült. A történtek fényében a rendőrség ahelyett, hogy csupán az északi régióra korlátozta volna a készültségi állapotot, az egész országban kiterjesztette azt.
 
Az iszlamista Hamasz az izraeli rendőrség és a palesztinok közötti vasárnapi összetűzést
A jeruzsálemi Templom-hegyen „cionista bűntettnek” és provokációnak nevezte.
 
Az eset nem sokkal a Jom Kippur kezdete előtt történt. Az izraeli rendőrség szerint minderre azért került sor, mert a zsidó turisták nem megfelelő viselete feldühítette a palesztinokat.
 
Palesztin vezetők vasárnap arra figyelmeztették Izraelt, hogy ne keltsen feszültséget Jeruzsálemben abban a reményben, hogy meghiusíthatja a béketárgyalásokat.
 
Forrás: Haaretz
· 1 trackback Címkék: izrael templom hegy palesztin jom kippur

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr111411715

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.09.27. 23:33:32

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása