Sörivásért botozásra ítéltek egy muszlim nőt

 

Egy malajziai bíró jóváhagyta azt a bírósági ítéletet, mely vesszőzéssel büntetett egy muszlim nőt, aki sört fogyasztott – írja a TIME. Az ítélet újra lángra lobbantotta az iszlám törvénykezés körül kialakult vitát a muszlim többségű országban.
 
Pahang állam legfőbb sharia bírája úgy találta, hogy a korábban hozott ítélet – mely a 32 éves Kartika Sari Dewi Shukarnot elmarasztalja – jogos és végre kell hajtani.
 
Amennyiben az ítéletet végrehajtják, Kartika lesz az első muszlim nő, akit Malajziában megvesszőznek. Malajziában egyébként a lakosság mintegy hatvan százaléka, vagyis körülbelül 28 millió ember követi az iszlámot.
 
Az ítélet végrehajtásának időpontját még nem tűzték ki.
 
Kartikát, aki korábban modellként és nővérként dolgozott, júliusban ítélték hat botütésre és egy megközelítőleg 1400 dolláros pénzbüntetésre, amiért 2007 decemberében sört ivott. Az iszlám vallás ugyanis tiltja az alkoholfogyasztást a muszlimok számára.
 
Kartika, aki bűnösnek vallotta magát, nem akart fellebbezni a büntetés ellen és augusztus 24-én már majdnem végrehajtották a büntetését. De az utolsó pillanatban a médiában és az emberjogi aktivisták körében kialakuló felháborodás miatt elhalasztották a büntetés végrehajtását.
 
A kormány kérésére felülvizsgálták az ítéletet és jogosnak találták. A vesszőzést egy vékony pálcával fogják elvégezni és inkább szimbolikus, mint fájdalmas. Ezzel szemben az erőszaktevőknek és drogcsempészeknek a meztelen hátsófelét ütik egy vastag nádpálcával, melynek következtében a bőr felszakad és sebeket hagy.
 
Malajziának kettős igazságügyi rendszere van. Míg a sharia törvénykezés minden muszlimra vonatkozik, addig a nem muszlimokra a polgárjog vonatkozik és ők szabadon fogyaszthatnak alkoholt.
 
Malajziában mindössze három államban büntetik vesszőzéssel az alkoholfogyasztást. A többi tíz államban pénzbüntetést rónak ki érte.
 
Forrás: TIME

 

 

Címkék: malajzia sharia

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr771414201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nebameg 2009.09.29. 19:17:38

Majd eztet a cikket megmutatom a zasszonynak, ha legközelebb is bele szeretne inni a sörömbe! Még szerencse, h vannak a Földnek ilyen felvilágosult pontjai, ahol a sharia érvényben van....

süti beállítások módosítása