Tadzsikisztánban épül fel a világ legnagyobb mecsete

2009.09.29. 13:32 salamonmandy

 

A tadzsikisztáni elnöki hivatal hétfőn bejelentette, hogy Tadzsikisztán az Egyesült Arab Emirátusok és Katar segítségével hamarosan megépíti a világ legnagyobb mecsetét – olvasható az aljazeera.net-en.
                                  
Az új mecset – melyet a tadzsikisztáni fővárosban emelnek – 7,5 hektárnyi területet foglal majd el és 150 ezer ember befogadására lesz alkalmas. Az építkezés várhatóan októberben kezdődik el a fővárosban, Dusánbéban, és öt évig fog tartani.
 
A mecsetet egy minaret és hét festett oszlop fogja majd díszíteni, melyek a teremtés hét mozzanatát és a Paradicsomhoz vezető hét kaput jelenítik meg – adta hírül az IslamOnline.net. Emellett helyet kapnak majd medencék és szökőkutak is, utalva arra, hogy Tadzsikisztán a „tiszta vizek országaként” híresült el.
 
Az épületben lesz egyébként konferenciaterem, egy múzeum és egy könyvtár is. A tervek szerint a felsoroltak mellett kialakításra kerül egy iszlám egyetem is a mecset mellett.
 
A tadzsik elnök egyébként szeptember 26-án tett látogatást Dubaiban.
 
Tadzsikisztán 7,2 millió fős lakosságának 90%-át teszik ki a muszlimok. Az ország – mely 1991-ben nyerte el függetlenségét a korábbi Szovjetuniótól – az egyik legkisebb közép-ázsiai állam. 
 
Forrás: Al-Jazeera.net, IslamOnline.net
Címkék: dubai katar mecset egyesült arab emirátusok tadzsikisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr351415486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása