Szudáni asszonyokat erőszakolnak meg Csádban

2009.09.30. 14:34 közelkelet

 

A darfúri konfliktus elől Csád keleti részébe menekülő szudáni asszonyok fokozódó szexuális zaklatásnak vannak kitéve, olvasható az Amnesty International (AI) jelentésében – írj a BBC.
 
            Az ENSZ erők jelenléte ellenére a tizenkét kijelölt tábort a víz keresése miatt elhagyó asszonyokat és gyermekeket rendszeresen megtámadják – áll a dokumentumban, amely olyan eseteket is megemlít, amikor a csádi segélyszerzetek dolgozói erőszakoltak meg menekülteket. A csádi kormány cáfolja azokat a híreszteléseket, amely szerint országa állampolgárai szudáni menekülteket szexuálisan zaklatnának.
 
            A 2003-ban kitört darfúri konfliktus óta milliók voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket. A civilek tömeges megbecstelenítése a polgárháborúban harcoló felek egyik bevált módja, aminek következtében egész falvakat tudnak elnépteleníteni.
 
            „A számtalan darfúri nőt és gyermeket ért szexuális zaklatás Kelet-Csádban is kísérti az áldozatokat” – írja a jelentésben Tawanda Hondora, az AI afrikai programigazgató-helyettese.
 
            A BBC afrikai tudósítójának beszámolója szerint a magas, 40 celsius fokot meghaladó időjárás miatt a tartomány lakói sokszor kényszerülnek a táborok elhagyására, hogy némi plusz vízhez jussanak. Az AI szerint ekkor vannak kitéve az asszonyok a legnagyobb veszélyeknek, ugyanis a csádiak zokon veszik azt, hogy a menekültek tüzelőanyaghoz, vízhez, élelemhez és orvossághoz juthatnak hozzá.
 
            „Nincs egyáltalán biztonság, sem az ENSZ békefenntartói, sem a csádi erők nem tudják garantálni azt” – nyilatkozott a BBC-nek Hondora. A kéksisakosok dolgát ráadásul igencsak megnehezíti a szűkös kapacitás, amelynek személyi állományát csak félig tudták feltölteni.
 
            A szexuális bántalmazásokat elvileg a világszervezet által kiképezett speciális csádi egység, a DIS lenne hivatott kivizsgálni, azonban a beszámolók szerint a rendőri alakulat nem veszi elég komolyan a rátestált feladatot, ráadásul a 2009-ben elfogott 278 vádlott közül csak néhányat tudtak eddig a bíróság elé citálni.
 
Forrás: BBC

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr541418106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása