Megkezdődött a nemzetközi közvélemény átalakulása - írja az al-Quds

 

Az al-Quds (Jeruzsálem), arab nyelvű napilap újságírója szerint elkezdődött egy olyan folyamat, melynek során az Izraellel és a palesztin üggyel kapcsolatban kialakított nemzetközi közvélemény fokozatosan megváltozik.
                                                                                                    
A cikk írója több példával is szemlélteti, hogy ez a változás valóban kezdetét vette. Először is Nagy-Britanniában parlamenti képviselők tiltakoztak az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak látogatása ellen és olyan transzparenseket emeltek a magasba, minthogy „tiltakozunk a háborús bűnösök jelenléte ellen”, vagy „a gázaiak vére a kezedhez tapad, Barak”.
 
Párizsban franciák vonultak az utcára, kezükben a hatalmas palesztin zászlóval, a Goldstone-jelentés közzététele után, hogy biztosítsák támogatásukról a gázai lakosokat.
 
Az ENSZ vizsgálóbizottságának elnöke, maga Richard Goldstone azt kérte, adják át a jelentést a nemzetközi bíróságnak, hogy az fényt derítsen azokra a háborús bűntettekre és az emberiség ellen elkövetett bűnökre, melyeket az izraeli erők követtek el a Gáza-övezetben. Az ENSZ jelentését sokan – köztük emberi jogi szervezetek és államok is – támogatták.
 
A jelentés támogatóival szemben egy amerikai képviselő azonban elmondta, hogy a zsidó állam csak önmagát védte és azt javasolta, hogy Izrael maga vizsgálja ki a szóban forgó bűntetteket.
 
Az Egyesült Államokban pedig különböző jelentések arról számoltak be, hogy kialakulóban van egy olyan zsidó lobbi, mely a palesztin kérdésben szembeszáll az izraeli politikával.
 
Ha ezek a megmozdulások nem is változtatják meg a mára már minden oldalról visszautasított izraeli politikát, mégsem szabad kisebbíteni a fontosságukat – állítja a szerző. Mivel, ha a közvélemény ilyen erővel változik, végül mégiscsak képes lesz a politika befolyásolására, még annak ellenére is, hogy Izrael továbbra is mindenkinek hátat fordít és folytatja romboló politikáját.
 
„Mint palesztinoknak, araboknak és muszlimoknak feladatunk és kötelességünk, hogy tudatosan és pozitívan együttműködjünk ezekkel a változásokkal, hogy kiszélesítsük az izraeli politika ellen tiltakozók körét” – olvashatjuk a cikk záróakkordjaként.   
 
Forrás: al-Quds

 

· 1 trackback Címkék: izrael ensz palesztin háborús bűnök al quds gáza övezet ehud barak richard goldstone

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr741421601

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.01. 22:34:10

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2009.10.02. 12:10:24

azért tegyük fel az alapkérdést: miben is gátolja izrael a békés palesztin állam létrejöttét? Mert nehogy már, amíg gázából tucatjával hullanak a rakéták, ismétlem, nehogy már egyetlen állam is szenvedő félnek tartsa a hamas irányította gázát?!?!?! ez a muszlim média alapvető célja, hogy az agresszort szenvedő félként állítsa be. remélem a világ közvéleménye nem kajálja ezt be...

süti beállítások módosítása