Egyiptomból ellopott műtárgyak a párizsi Louvre-ban

2009.10.10. 14:07 salamonmandy

 

Két nappal azután, hogy Egyiptom megszakította a kapcsolatot a Louvre-ral, Franciaország pénteken úgy döntött, hogy Egyiptomnak visszaad öt olyan relikviát, melyeket a Királyok Völgyéből loptak el, majd eladtak a francia múzeumnak.
 
A francia múzeumok egy speciális bizottsága egyhangúlag úgy határozott, hogy visszaadja azt az öt festett faltöredéket, melyekről bebizonyosodott, hogy az 1980-as években lopták el, majd 2000 és 2003 között a került Louvre-ba.
 
A francia kulturális minisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy a tárgyak Egyiptomba való visszajuttatása már csak hetek kérdése.
 
Egyiptom szerdán szakította meg minden kapcsolatát a Louvre-ral, hogy így nyomást gyakoroljon a tárgyak visszajuttatása érdekében.
 
A francia kormány szerint a Louvre jóhiszeműen járt el, hiszen amikor megvásárolta a relikviákat, még nem, csak később merültek fel a tárgyakkal kapcsolatos kételyek novemberben miután archeológusok megtalálták a sírt.
 
Zahi Hawass, egyiptomi főrégész elmondta, meggyőződése, hogy a párizsi múzeum úgy vásárolta meg a tárgyakat, hogy kurátorai tudták, azok lopottak.
 
„A lopott sztélék megvásárlása annak a jele, hogy néhány múzeum kész arra, hogy támogassa az egyiptomi régiségek tönkretételét és elrablását” – mondta Hawass.
 
Az öt darab apró relikviát egy a tizennyolcadik dinasztiáig visszavezethető, ókori egyiptomi sír falfestményéből metszették le és jelenleg a Louvre-ban találhatóak.
 
Az elmúlt években az egyiptomi hatóságok rendkívül szigorúan jártak el annak érdekében, hogy visszakapjanak olyan fontos darabokat, melyek például a Louvre, vagy a londoni British Museum gyűjteményeit gazdagítják.
 
Forrás: AFP

 

Címkék: egyiptom utazas franciaorszag

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr271440480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása