Tankönyvvita Izraelben

 

Az oktatásügyi minisztérium váratlan lépésre szánta el magát és begyűjtötte a ’Nacionalizmus: államépítés a Közel-Keleten’ című történelmi tankönyv példányait a polcokról, amelyet a Zalman Shazar Center dobott a piacra két hónappal korábban – írja a Haaretz.
 
            A minisztérium által már jóváhagyott könyv függetlenségi háborút feldolgozó részein eszközölt korrektúra után kerülhet vissza a boltokba. „A könyveknek a boltokból való összegyűjtése a cenzúra egy felesleges formája” – mondta Dr. Tsafrir Goldberg, az inkriminált részek szerzője.
 
            A 11. és 12. osztályosok számára íródott tankönyv először mutatja be azt a palesztin megállapítás, amely szerint 1948-ban népirtás történt. „A palesztinok és a zsidók azon vitatkoznak, hogy a menekültek nagy része civilek voltak, akiket zsidó fegyveres erők megtámadtak és elüldöztek otthonaikból. Ez etnikai tisztogatáshoz vezetett, amely ellentétben áll a Függetlenségi Nyilatkozatnak a béke proklamációjával.”
 
            A könyv publikálása éles vitát generált a történelemtanárok között. A kritikusok azonban azt is leszögezték: a történelemtanítás egyik legfontosabb része a minél több nézet ábrázolása kell, hogy legyen.
 
            A Gideon Sa'ar oktatásügyi miniszter utasítása által elrendelt vizsgálat lefolytatása során kiderült, hogy a könyv megszerkesztése során sok hibát követtek el, amelyek között voltak súlyosak is, s a könyvek csak a megfelelő javítás után kerülhetnek újból forgalomba.
 
            Egy másik követelés az etnikai tisztogatás fogalmának kihúzása volt. Goldberg javaslata ez ügyben a „szervezett elűzés politikája” kifejezése lenne, aki maga is elismerte, hogy egy államnak jogában áll tankönyveinek tartalmát meghatározni, de nem úgy, hogy a minisztérium teszi azt meg.
 
            Zvi Yekutiel, a Zalman Shazar Center igazgatójának állítása szerint a minisztérium explicit instrukciói között a vitatott nézőpontok kialakítása is beletartozott, amellyel a diákok szembemehetnek és kialakíthatják saját álláspontjukat.
 
Forrás: Haaretz

 

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr591459996

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.19. 11:45:08

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2009.10.20. 10:13:27

csak azt kérdezném meg Ahmadinedzsád úrtól: hány ezer éve is élnek zsidók Izraelben. Kik is formálták állammá azt az országot? nemcsak 1948-ban, hanem előtte is többezer évig?

süti beállítások módosítása