Törökország bepörgött Izraelre

 

Törökország bejelentette, hogy a hétfői, segélyszállító hajók elleni támadás után, készen áll nagy mértékben korlátozni a zsidó állammal való kapcsolatát. A nyolc hajóból álló flotilla elleni támadás következtében – melyet az izraeli katonák egyébként nemzetközi vizeken hajtottak végre – kilenc török állampolgár veszítette életét.
 
A török miniszterelnök-helyettes egy tévécsatornán közölt interjúban elmondta, Ankara mind katonai, mind pedig gazdasági kapcsolatát kész felfüggeszteni Izraellel. A két ország közti katonai együttműködés egyébként még 1996-ban kezdődött, egy kölcsönös együttműködési szerződés aláírásával. Izrael és Törökország között jelenleg is érvényben van egy 183 millió dolláros megállapodás, melynek értelmében a zsidó állam repülőgépeket gyárt le a másik félnek.
 
A török miniszterelnök szerdán egy televíziós műsorban elmondta, hogy a két ország közti viszony már nem lesz olyan mint régen és hozzátette, Izrael, történelmének egyik legnagyobb bűntettét követte el.
 
Tegnap több tízezren vettek részt Törökországban a támadásban életét vesztő kilenc török állampolgár temetésén. A tömeg, mely az isztanbuli al-Fatih mecset előtti téren gyűlt össze, palesztin és török lobogókat lengetett, Hamasz-jelszavakat kántált és élesen kritizálta Izraelt.
 
Kedden a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan szintén kritikával illette Izrael államot és elmondta: „A bűntett, amit Izrael nemzetközi vizeken elkövetett a segélyszállító hajók ellen alantas és elfogadhatatlan és meg kell fizetnie az árát.”
 
Eközben a zsidó államban tovább folytatódik a vita arról, hogy a nemzetközi nyomásra létrehozzanak-e egy vizsgálóbizottságot, melynek célja a flotilla elleni támadás körülményeinek kivizsgálása.
 
Egyes izraeli források arról számoltak be, hogy Netanyahu az embargó könnyítését tervezi.
 
Sok izraeli író – mint például Ámosz Oz is – elítéli a gázai embargót és a flotilla elleni támadást. Az író egy riportban a gázai embargót erkölcstelennek nevezte és hozzátette, igazságtalan, hogy másfél millió ember egyetlen fogvatartott izraeli katona miatt bűnhődjön.
 
Forrás: al-Jazeera
          al-Jazeera
 

 

Címkék: izrael hamasz törökország palesztin gáza övezet netanyahu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr262057490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2010.06.07. 13:52:03

miután több éve lankadatlanul nyomatják a legdurvább antiszemita propagandafilmeket a török lakosságnak, most a miniszterelnök nagy kegyesen "meghallgatta a nép óhaját" és irgum-burgum megszakítunk minden kapcsolatot a cionista apartheiddel stb...
kérdezem: ki a fene dől be még ennek a muszlim színjátéknak? Röhej a köbön!

chana 2010.06.08. 18:28:28

eleve az egesznek a celja Izrael allam lejaratasa a vilag eloett es a megsemmisitesenek az eloekeszuelete

Lacapc 2010.06.11. 10:44:43

igazából az a probléma, hogy megalakulása óta még sohasem volt példa arra, hogy Izraelt objektíven, ne az előítéletek és sztereotípiák alapján ítéljék meg a nemzetközi politikában. ha van rajta sapka azért verik el, ha nem hagyja magát a tengerbe szorítani, azért. pedig a nyugati politikust intelligens embernek gondolnám...

Galak (törölt) 2010.07.05. 22:38:47

Nem kell már sokáig aggódni Zsidóevő Edrogan miatt. Valahol Törökországban a török hadsereg egyik támaszpontján már ácsolják neki az akasztófát. Ebben egészen biztos vagyok.

süti beállítások módosítása