Reneszánszát éli az iráni pop

2011.09.12. 21:30 közelkelet

Újra virágzik a perzsa ország popkultúrája - mondják az irániak -, amelyet a harminc évvel ezelőtti iszlamista forradalom gyökerestül akart kiirtani.
 
Számos olyan énekes ismert Iránban, aki mostanában adott ki új lemezt, annak ellenére, hogy Teherán minden eszközt bevet a számára nemkívánatosnak tartott előadóművészek ellehetetlenítésére. Nem kevesen vannak azok, akik úgy gondolják, hogy művészi szabadságukat kell feláldozni a kizárólag az iráni hatóságok által adható engedély megszerzése érdekében.
 
Bármilyen zenei anyag megjelentetéséhez a Kulturális Minisztérium és Iszlám Vezetésének jóváhagyása szükségeltetik, hivatalosan három év kell ahhoz, hogy egy lemez engedélyt kapjon. A reformer Khatami alatt némileg liberalizálták a popkultúrát, de Mahmúd Ahmadenizsád elnök hivatalba lépésével konzervatív fordulatot vett az iráni zene hivatalos megítélése; csak egy szűk kisebbség élvezhette a nagyobb szabadságot, a többség az addig élvezett jogait is elvesztette.
 
Sokan vannak Iránban, akik úgy gondolják, hogy a perzsa ország által kitermelt előadók akár a nyugatiakkal is felvehetik a versenyt. Az 1979-ben elüldözött, s jórészt az Egyesült Államokba telepedett énekesek mellett megjelentek az underground bandák is, amelyek kávézókban mondanak kíméletlen értékítéletet az iráni társadalmi élet felett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr573221628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása