Jemen naponta akár 15 millió dollárt is veszíthet az olajexport kiesése miatt

2012.06.30. 01:31 salamonmandy

Hisam Saraf, jemeni olajügyi miniszter szerint országa naponta 10-15 millió dollárnyi összeget veszíthet annak köszönhetően, hogy leállt az olajexport. Az erőszakos cselekmények következtében a Jemen északkeleti részében található Marib térség olajmezőiről nem jutnak célba az olaj –és gázszállítmányok. A miniszter hozzátette, kormánya valószínűleg katonai erő bevonásával fogja orvosolni a kialakult helyzetet.

A Marib térségben futó olaj –és gázvezetékek elleni ismételt támadások következtében Jemen kb. kétmilliárd dollártól esett el az előző hónapban.  Beszámolók szerint Jemen olaj –és gázexportból származó bevételei a 2012-es év első felében elérték a 2,8 milliárd dollárt.

Az olaj –és gázvezetékek elleni ismétlődő támadások még az előző elnök, Ali Abdullah Száleh és rendszere elleni tüntetések kirobbanása során kezdődtek el a múlt év során.  Az olajügyi miniszter hozzátette, miután a kormány minden békés megoldással megpróbálkozott már, kénytelen lesz erővel fellépni annak érdekében, hogy a vezetékeket helyre tudják hozni.

Kormányjelentések szerint a törzsi Marib térségben található olaj –és gázvezetékek ellen körülbelül 21 támadást intéztek az elmúlt 3 hónap során.

A maribi vezetékeket, melyeket Jemen legfontosabb vezetékeiként tartanak számon és amelyek Maribtól a Vörös-tenger partjáig szállítják az olajat, tavaly robbantották fel.

Forrás: Al-Jazeera

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr694620215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása