AIDS-jelentés az arab világból

2013.12.04. 12:12 salamonmandy

Felmérések szerint a HIV-vírussal fertőzött új betegek száma az arab világban 100%-kal növekedett, vagyis a 2001-es év óta megduplázódott. Az Al-Jazeera hírportál szerint ezek a rémisztő adatok remélhetőleg megkongatják a vészharangokat az arab országok kormányainál, valamint a különböző társadalmi –és egészségügyi szervezeteknél, mielőtt még a helyzet súlyosbodik és járvány alakul ki.

Az elmúlt években sokan kritizálták, hogy az arab országok hogyan kezelik az AIDS-szel kapcsolatos problémát, ugyanis a kritizálók szerint a kormányok nem tartották valódi veszélynek, arra hivatkozva, hogy a konzervatív társadalmi normák a tradicionális arab társadalmakban képesek alacsonyan tartani az AIDS elterjedési szintjét.

A veszély valójában az AIDS terjedésének természetében található, hiszen amikor a lakosok között elér egy bizonyos szintet, könnyen és gyorsan alakul át járvánnyá, ahogy az megtörtént több dél-afrikai ország esetében is.

A HIV-vírussal fertőzöttek száma világszerte eléri a 35 milliót, akiknek fele nő, tizede pedig gyermek. A HIV-vírussal újonnan megfertőzöttek száma 2012-ben 2,3 millió fő volt, miközben ugyanebben az évben 1,6 millió ember esett a vírus áldozatául.

Statisztikai adatok az arab világról:

Az arab világban a statisztikai adatok szerint a legnagyobb veszélynek a homoszexuális férfiak, a prostituált nők és vendégeik, a kábítószer-használók, és a tetoválás és droghasználat következtében a börtönlakók vannak kitéve.

Egyike az igen szomorú adatoknak, hogy minden öt AIDS-szel fertőzött nőből négy a házastársától kapja meg a betegséget és a nők sokkal nehezebb helyzetben vannak, hiszen nem tudják megvédeni magukat. Ha egy asszony úgy véli, férje esetleg fertőzött lehet, a férj visszautasíthatja az orvosi vizsgálatot, vagy akár a gumióvszer használatát is. A szegénység és a háborúk arra kényszeríthetnek nőket, hogy prostituáltként dolgozzanak, ezzel együtt pedig sok helyen az egészségügyi szolgáltatások szintje alacsony. Az arab világban az AIDS-ben szenvedők fele nő.

Az arab országokban a HIV-vírussal fertőzöttek száma egyes adatok szerint meghaladja a negyedmilliót, más adatok szerint akár hatszázezer is lehet.

Az arab világban húszezer AIDS-es gyermek él, akiknek kora 15 évnél alacsonyabb.

Évente több, mint 32 ezer új ember fertőződik meg a betegséggel, de egyes becslések szerint ez a szám a 75 ezret is elérheti.

Az arab világban évente 17 ezer ember esik az AIDS áldozatául, közülük 1800 gyermek.

Mivel az arab világban az emberek sok helyen szégyellik bevallani a betegségüket és tartanak a társadalmi megbélyegzéstől, a betegek száma jóval magasabb lehet.

Forrás: Al-Jazeera.net

Címkék: arab világ AIDS Al-Jazeera HIV-vírus konzervatív arab társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr205675302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása