A Nemzetközi Bíróság bontana, Izrael épít

2009.07.09. 22:59 salamonmandy

 

Fotó: www.nrg.co.il
 
 
Palesztinok és nemzetközi szervezetek nagyobb nyomást gyakorolnának Izraelre, hogy az betartsa a Nemzetközi Bíróság által 2004 július 9-én hozott döntést – írja az Al-Jazeera.net.
 

A Nemzetközi Bíróság öt évvel ezelőtt döntött arról, hogy az izraeli biztonsági fal (גדר ההפרדה ), ellentmond a nemzetközi törvényeknek és felszólította Izraelt, hogy állítsa le az építkezést és rombolja le az eddig felemelt falat.

A Nemzetközi Bíróság (International Court of Justice) az Egyesült Nemzetek Szervezetének elsődleges bírói szerve. A bíróság Hollandiában, Hágában található, 1945-ben alapította az Egyesült Nemzetek Alapokmánya és elsődleges feladata a tagállamok által elé tárt jogviták eldöntése.

A Nemzetközi Bíróság 2004 júliusában közölte döntését, miszerint a fal jogtalan, mivel nagy része Ciszjordánián belül épült.

A döntés felszólította az izraeli félt a fal építésének befejezésére a megszállt palesztin területeken belül, beleértve kelet Jeruzsálemet és környékét.

A Nemzetközi Bíróság továbbá döntött arról, hogy Izraelnek kompenzálnia kell azokat a károkat, amelyeket a fal megépítése okozott a palesztin területeken.

Az ENSZ szerint, Izrael a bírósági döntés megszületése ellenére is folytatta a fal építését és azóta egy újabb, közel 200 km-nyi falat emelt.

A fal több tízezer palesztin mozgását nehezíti meg, hiszen azok a palesztinok, akik szeretnének belépni a „zárt területre”, akár családi, egészségügyi, gazdasági, vagy oktatási okokból kifolyólag, az izraeli kormánytól kell egy nehezen beszerezhető dokumentumot megszerezniük.

Az emberi jogok palesztin központja közzétett egy közleményt, mely szerint Izrael öt évvel azután is folytatja a fal építését, hogy a Nemzetközi Bíróság döntésében jogtalannak ítélte azt:

Ezek szerint Izrael a mai napig 413 kilométert emelt fel abból a 709 km hosszúra tervezett falból, mely közel 35 ezer palesztint fog bezárni a „zárt övezetbe”, ami a fal és a „zöld vonal” (az 1949-es tűzszünet vonala) között helyezkedik el.

Az izraeli kormány még 2002-ben határozott a fal megépítéséről, azután, hogy három év alatt több, mint 1000 izraeli halt meg és több tízezren sérültek meg palesztin öngyilkos merényletek következtében.

A fal szögesdrótból és betonból áll és áthatol palesztin területeken, így például Qualqilya és Tulkarim városain is.

Izrael szerint a fal sikeresen csökkentette a civilek ellen elkövetett támadások számát.
 


A falról egy érdekes poszt: a judapest.org -on.

Címkék: izrael palesztin

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr771237423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása